Tygodnik Siedlecki

ul. Armii Krajowej 11, 08-110 Siedlce
infolinia: 0801 125 957
baza firmarchiwumnadaj ogłoszenieogłoszeniaquizkamerakontakt
TV Siedlce

ARTYKUŁ z dnia (2010-03-11 08:54:02)
czytany 1910 razy
liczba komentarzy: 58
autor: Piotr Giczela

Wojcieszków
Małżonkowie 50+

Wójt gminy Wojcieszków, Janusz Wylotek, wręcza jubilatom pamiątkowe dyplomy. Fot. Arch. SnRRGW Aż 117 par obchodzących jubileusz długoletniego pożycia małżeńskiego zaproszono na specjalnie zorganizowaną uroczystość w Zespole Szkół w Wojcieszkowie. Był szampan, życzenia, przemówienia władz gminy, upominki oraz wspólny obiad. Na koniec jubilatom zaproponowano wstąpienie do Klubu Seniora.

Uroczystość w Wojcieszkowie miała nieco inny charakter niż te, organizowane zazwyczaj w gminach z okazji jubileuszy 50-lecia pożycia małżeńskiego. Na spotkanie zaproszono nie tylko takich jubilatów, ale wszystkich, którzy zawierali związek małżeński w latach 1947-1959, także poza wojcieszkowskim Urzędem Stanu Cywilnego. Z zaproszenia skorzystało około 70 par.

Była msza święta, później program artystyczny, przygotowany przez uczniów ZS i zespół „Swiderzanki”. Była też oficjalna część imprezy, w czasie której wójt gminy Wojcieszków, Janusz Wylotek, wręczał jubilatom pamiątkowe dyplomy i statuetki z wygrawerowanymi życzeniami.

– Impreza była finansowana z pieniędzy pozyskanych z Poakcesyjnego Programu Wspierania Obszarów Wiejskich i wiązała się z projektem, którego celem ma być powołanie gminnego Klubu Seniora. Ci, którzy wyrazili chęć wstąpienia do tego Klubu, mogą uczestniczyć w kolejnych przedsięwzięciach – powiedziała Barbara Ewa Wójcik, prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Wojcieszków, współorganizujacego z lokalnym samorządem gminnym to spotkanie.

Spotkanie w Wojcieszkowie różniło się jeszcze od podobnych w innych gminach tym, że jubilaci nie otrzymali medali przyznawanych przez prezydenta RP. – Nikt z nich, ani ich rodzin w tej sprawie się do nas nie zgłaszał, więc nie występowaliśmy o ich przyznanie – stwierdziła Anna Woźniak, kierowniczka USC w Wojcieszkowie.

Więcej szczegółów na ten temat w papierowym i e-wydaniu „TS”. (pgl)

Komentarze

dodaj swój komentarz

Paranoja

Fanfaronada wójta przekroczyła wszelkie granice przyzwoitości. Kosztem ludzi starszych, żyjących jak Bóg przykazał, rozpoczął kampanię wyborczą. Janusz Wylotek, robiąc z jubileuszy 50-lecia pożycia małżeńskiego wielki show , wykorzystał dostojne pary do walki o przedłużenie swego panowania w gminie. Dlaczego nie zorganizował podobnych uroczystości w poprzednich latach - przecież rządzi gminą od niepamiętnych lat? To o medale za długoletnie pożycie małżeńskie zainteresowani sami maję się zgłaszać do USC? Takie pomieszanie z poplątaniem może być tylko w Wojcieszkowie. Gdyby głupota miała skrzydła...

Noris (2010-03-11 10:01:14)

zgłoś naruszenie regulaminu  

Do durnia

Durniu naucz się czytać ze zrozumieniem - "Impreza była finansowana z pieniędzy pozyskanych z Poakcesyjnego Programu Wspierania Obszarów Wiejskich i wiązała się z projektem, którego celem ma być powołanie gminnego Klubu Seniora", a zorganizowana przez Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Wojcieszków, a nie wójta. A jesli to kampania, to gratulacje za pomysł i niech inni biorą przykład. Brawa dla Wojcieszkowa, szkoda, że nie byłam i nie mam 50 lat stażu małż. (w tym miejscu żartuję).

kasia (2010-03-11 10:16:16)

Kocha inaczej

Nie ulega wątpliwości, że gmina Wojcieszków różni się od innych pod każdym względem. Szkoda, że na niekorzyść. W innych, normalnych, gminach czy miastach w czasie takich uroczystości wręczane są medale tu - statuetki. A przecież medale za długoletnie pożycie małżeńskie są ustanowione i nadaje je prezydent RP. Trzeba tylko wystapić z wnioskiem o przyznanie.

ona (2010-03-11 10:54:13)

Zboczenie zawodowe

Dyrektorka szkoły w Mińsku Maz. uznała, że uczniowie " są świniami i zachowują się"jak w chlewie" oraz, że "mają zamknąć mordy". W Wojcieszkowie uczniowie z problemami, wyzywani są od durniów. Ot, taka kultura.

maturzystka (2010-03-11 11:39:18)

Jarek

Nie ma to jak wszystko krytykować. W tym niektórzy są mistrzami. Skoro jest tak źle, to czemu mieszkańcy juz któryś raz z rzędu wybrali tego, a nie innego człowieka na wójta. Przeciez kandydatów było wielu, ale ich główna broń to krytyka wszystkiego i obiecanki-cacanki. A gmina, jak każda inna, ma wzloty, czasem potknięcia. Oby tak było w każdej.

Krytyka ponad wszystko (2010-03-11 13:37:03)

Szkoła - ok!

A ja mam miłe wspomnienia z tej szkoły. Pewnie, że niektórzy n-ele trochę przesadzali, tak jest wszędzie, ale większość była ok.

Aśka (2010-03-11 13:51:26)

Kasiu, Kasiuleńko

Kasiu, jeżeli zechcesz od tyłu spojrzeć na tekst, to zauważysz zdanie(...) prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Wojcieszków, współorganizujacego z lokalnym samorządem gminnym to spotkanie".Więc jednak wójt przygotowywał to spotkanie - tak wynika z treści artykułu. Czasami mam też taką słabość, że język szybciej ruszy niż głowa.

niedureń (2010-03-11 13:56:26)

Za, a nawet przeciw

Zgłaszam wniosek, aby w Wojcieszkowie nie ogranizować wyborów, wójt Wylotek niech będzie nim dożywotnio. Szkoda pieniędzy na wybory, za te pieniądze wyremontujemy drogi w gminie.

wyborca (2010-03-11 14:34:09)

Kasiuleńka

Nie wiem, co to za Stowarzyszenie, ale dobrze, że coś sie dzieje, że ludzie w czymś uczestniczą, a nie siedzą w beznadziejnych serialach. Wiem też, co to są środki poakcesyjne i wiem, na co, na jakich zasadach itd. mogą być wydawane. Jeśli taki był projekt, to tak ma być, inaczej Unia nie przyjmie rozliczeń i biada organizatorom, realizatorom itd. Byłoby bardzo dziwne, gdyby wójt nie brał w tym udziału, ale dlaczego zaraz kampania. Czy w tym kraju można coś zrobić, aby nie być krytykowanym. Klub Seniora - popieram całym sercem - każdy kiedyś nim będzie.

kasia (2010-03-11 14:58:56)

Protest

Niedureń napisał do kasi - Kasiu, jeśli zechcesz od tyłu. Przeciez tu wchodzą także dzieci, jak on może, co on sobie myśli, chyba zgłoszę naruszenie regulaminu.

małoletni (2010-03-11 15:06:28)

Wójt dożywotnio- zgoda

Dożywotni wójt to dobry pomysł. Daleko nie trzeba szukać, w Łukowie wójt(owa) jest ta sama od PRL-u, a może nawet dłuzej i ludzie są zadowoleni. Zgłosze wniosek do sejmu.

też wyborca (2010-03-11 15:10:56)

Dalej, śmiało

Ciekawie rozwija sie dyskusja, ja jestem za tym, żeby radni też zostali ci sami.

nikl (2010-03-11 15:42:39)

Kto i kiedy

Ciekawe, kto i kiedy napisze biografię Janusz Wylotek non fiction?

lamu (2010-03-11 15:50:27)

Do Kasi

Gdy ktoś ma jedno ucho większe od drugiego, człowiek prosty od razu to zauważy i od razu go o tym poinformuje. (...) Człowiek prosty to materiał na pedagoga najgorszy, a na przełożonego pedagogów jeszcze gorszy. Niestety, system oświaty (...) premiował i preferował prostaków jako tych, z którymi nie ma kłopotów i którzy z młodzieżą nie mają kłopotów.

Hamilton (2010-03-11 16:58:44)

uważajcie

Uważajcie co piszecie, bo wójt sie zeżli i będzie szukal obrażających go. Łukowska Master podała, ze nauczycielka z piątki (chyba pierwsza w Polsce, czego nie udało sie zrobic piosenkarce Rodowicz) podała do sądu piszących, którzy ja obrazili. Chociaż Tygodnik wydaje mi sie obrażliwych komentarzy nie drukuje, a krytykowac władzę i osoby publiczne, jeśli widzi się nieprawidłowości w ich działaniu, można.

internauta (2010-03-11 18:07:52)

Ryba od góry

Powinna być wprowadzona zasada kadencyjności sprawowania funkcji wójta, burmistrza itp. Dwie i przerwa. Nie byłoby mizdrzenia się do wyborców, otaczania się swoimi ludźmi, okopywania się w swoich gabinecikach. Łatwiej byłoby podejmować niepopularne decyzje. A tak, każdy ma wianuszek wielbicieli, niektórzy jedzą z ręki wójta, burmistrza i koło sie kreci, aby do następnych wyborów. Wybrańcy ludu zapominają o pozostałych mieszkańcach, myślą, jak utrzymać się na stołku. Domagam się kadencyjności.

ksjona (2010-03-11 18:41:27)

Medale

Aby odznaczyć jubilatów medalem, należało wystąpić z wnioskiem do Prezydenta RP. Wniosek taki przygotowuje się około pół roku przed imprezą. Ten jubileusz był z inicjatywy Stowarzyszenia, a pieniądze z PPOW, które wpłynęły na konto Stowarzyszenia w styczniu 2010. Jakim cudem można było wręczyć jubilatom te medale. Kto do końca nie jest zorientowany, niech nie zabiera głosu i nie oczernia ludzi. Zamiast podziękować tym ludziom, że bezinteresownie zorganizowali taką uroczystość, to się wyżywa.

życzliwy (2010-03-11 19:35:25)

Wszystko przed nami

Nie jest bynajmniej prawdą, że wszystkie osiągnięcia wójta zostały już dostrzeżone.

urbana (2010-03-11 22:41:46)

To nie tak

A mnie wkurza, że jubilaci maja sie upominac o medale, czy jest ich tak dużo, żeby ktoś w gminie nie mógł sie zainteresowac i ich zgłosic do prezydenta?

mila (2010-03-11 23:16:26)

Kto to mówił w 2007 r.

Współpraca nawiązała się poprzez pana, który wcześniej interesowal się tym terenem i historią Sienkiewicza.Telefonicznie umówiliśmy się się na spotkanie u mnie, by porozmawiać o udziale moich koni i bryczki w próbnych zdjęciach. W pewną niedzielę przyjechał z Krakowa Włodzimierz Wowa-Brodecki. Powoził końmi. Jeździliśmy do Burca, jeździł Aleją Kasztanową i nad stawami. Do tematu mamy wrócić wiosną. Ten pan, który pierwszy się tu pojawił, zapewnił, że będziemy w kontakcie, że będzie się chciał umówić ze mną na 2-3 tygodnie wcześniej.(...) Przy okazji takich zdjęć można wyeksponować pewne szczegóły. Trzeba by to ustalić już z ludźmi, którzy to wszystko robią, uzgodnić, co można będzie wykorzystać do promocji. Myślę, że poprzez prasę, Internet zechcemy coś zrobić. Pytania do internautów: Czy wizja ta została spełniona ? Kto to powiedział? Dla ułatwienia"(...) kandydatów było wielu, ale główna broń to krytyka wszystkiego i obiecankli-cacanki". Kiedy i w którym kinie można zobaczyć ten film z 2007 r.

bibliotekarka (2010-03-11 23:47:27)

IQ

Jestem za tym, aby kandydaci na: radnych, wójtów, burmistrzów, posłów itp. obowiazkowo przechodzili przez test na inteligencję.

Jadwiga (2010-03-12 08:17:07)

Ze zrozumieniem

Jak wynika z tego artykułu, głównym celem nie było uhonorowanie par małżeńskich, tylko powołanie Klubu Seniora. Czy o tym wiedzieli zaproszeni małżonkowie? Wynika też, że impreza przygotowywana była w pośpiechu, na kolanie. Jestem przekonana, że medale, od samego prezydenta, wójt wręczy na zakończenie swej kolejnej kadencji. Może wśród nagrodzonych znajdzie się żartownisia Kasia, oj będzie się działo. A Klubowi Seniora, już na poważnie, życzę sukcesów w integracji najstarszej części mieszkańców gminy. Wszystkim Seniorom - zdrowia i dobrych dni.

luk (2010-03-12 10:57:25)

ochy,achy

Aż 117 par zaproszono, przybyło około 70. Falstart na samym początku.

dan (2010-03-12 12:33:57)

Krytyka ponad wszystko

Czy u nas wszystko musi sie opierać na krytyce. A może zapytać jubilatów, co o tym wszystkim sadzą. Moi dziadkowie byli zachwyceni. Byłam, widziałam. Babcia prawie się popłakała ze wzruszenia, część artystyczna na przyzwoitym poziomie. Na kolanie - zdecydowanie się z tym nie zgadzam. Fakt - przyszło 70 par - może trochę więcej. Ciekawa jestem, jaką kondycję będą mieli wszyscy krytycy, jak skończą 80, 90 i więcej. Życzę im zdrowia i oby o nich pamiętano bez względu na okoliczności. Nie wiem, ile par zaproszono. Dan jest zorientowany, to pewnie pracuje w szkole albo w gminie, albo ma dobrych informatorów, a może to kandydat na wójta. Dan podaj prawdziwe dane. Kampania - jesli nawet, to lepsza taka niż inna. 4 lata temu jeden kandydat na spotkaniu w mojej miejscowości rozdawał skarpetki - made in China. Do dziś niektórzy nie mogą powstrzymać łez - ze śmiechu. Swoja drogą, jeszcze sie taki nie narodził....

wnuczka (2010-03-12 14:34:03)

Z ukrycia

Co ze Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju Gminy Wojcieszków? Działa nielegalnie? Wśród "osób, odpowiadających za politykę społeczną w gminie", nie ma prezes wspomnianego Stowarzyszenia, próżno też szukać samego Stowarzyszenia, a ni tez Klubu Seniora na "Liście form aktywności społecznej, które w ostatnim czasie powstały w gminie Wojcieszków". Nie figuruje też w "spisie potencjalnych usługodawców na terenie gminy". Istnieje za to Towarzystwo Przyjaciół Wojcieszkowa, które jest niezbędnym elementem zewnętrznym dla samorządu, będąc jego najbliższym sojusznikiem. Pewnie nie jest Przyjacielem wójta. Coś mi trąci Białorusią, obym się mylił.

Noris (2010-03-12 14:41:10)

Z internetowej dyskusji o gminie

(...) Władze gminy pazerne, gmina tonie w długach, a one podnoszą swoje wynag. Np.116 tys. wójt, 75 tys. - skarbnik, radni 4,6 do 10 tys. PLN rocznie, niegospodarność w inwestycjach - drogi 1,2 roczne rozpadają się, koszt 1 km ok 250 PLN. Chciejstwo zalewa im oczy i nie widzą zła, które czynią społeczności gminnej. Ich zasobnośc fortun rośnie, czy słusznie, czy wykonują należycie i sumiennie powierzone im prace.

za we! (2010-03-12 14:47:25)

Wyrwane z kontekstu

Perełki i lapsusy ze "Strategii Rozwiazywania Problemów Społecznych Gminy Wojcieszków na lata 2007-2013":"Na podstawie sprawozdania Komendy Powiatowej Policji w Łukowie za 2007 rok w porównaniu z rokiem 2007 w gminie Wojcieszków poprawiło się znacznie bezpieczeństwo"," Pomimo liczb wzrostowych w 2007 r. zmalała przestepstwa kryminalne na konto nietrzeźwych kierujacych pojazdami"," Strażacy angażują się w życie religijne i charytatywne".

oda (2010-03-12 16:28:10)

Wyrwane z kontekstu cd

"Szkoły posiadają zaplecze kuchenne i sanitariaty dla dzieci pracowników". Cd pewnie nastąpi.

oda (2010-03-12 19:03:16)

Wyrwane z kontekstu cd

"Główne problemy występujące w sferze organizacji systemu pomocy społecznej to 1. Konieczność wzmocnienia partnerstwa i współpracy organizacji oraz instytucji działających w mieście(!?),2. Utrwalony dotychczasowy model kulturowy i wychowawczy nie promujacy postaw aktywnych wśród spłeczności,3. Niska świadomość społeczna i zaangażowanie społeczne mieszkańców,4. Wzrost bezrobocia(..)". Nieco wcześniej przeczytać można o tym, że" Sytuacja na Wojcieszkowskim rynku pracy wskazuje, że poziom bezrobocia na przestrzeni ostatnich lat uległ spadkowi"! cd nastąpi

oda (2010-03-12 19:36:43)

Wyrwane ze Strategii cd.

Główne problemy zarządzania sferą społeczną Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Wojcieszkowie, to:"1. Konieczność umocnienia instytucji dla rozwoju współpracy regionalnej i europejskiej,2. Wdrożenie instytucji i systemu organizacyjnego dla wspierania inicjatyw obywatelskich". To jeszcze nie koniec...

oda (2010-03-12 22:03:51)

Jaka Gmina taka Strategia cd

W dokumencie tym wyodrębniono m.in. takie problemy: " brak porady dla osób niepełnoletnich", "nieograniczony dostęp do alkoholu przez dzieci i młodzież", 6. Patologia społeczna - brak oferty spędzenia wolnego czasu( np. klub rolnika,"brak akcji prewencyjnych Policji (i innych służb) w społeczeństwie" i" brak Posterunku Policji na terenie gminy - utrudniony dostęp", ale do czego nie dodano. Będzie cd.

oda (2010-03-12 22:17:24)

Wyrwane z kontekstu (finał)

Z analizy SWOT, przygotowanej w GOPS w Wojcieszkowie: Mocne strony - aktywne społeczeństwo, zagrożenie - mentalność (czyja, jaka - autorzy nie podali) oraz masowe wyjazdy lekarzy za granicę. Bez komentarza.

oda (2010-03-12 23:10:21)

Praca niesamodzielna

Poprzepisywali różne mądrości, skąd się tylko dało, myśleli, że tak będzie lepiej. Dlaczego nikt tego nie sprawdził? Smutne, ale prawdziwe.

drugie oko (2010-03-13 07:07:48)

Na makulaturę

Taka Strategia, taka władza. O czym tu mówić. Humor zeszytów. Kompromitacja. Gdyby ktoś pole tak zaorał czy zasiał, pokazaliby niedojdę w telewizji.

rolnik (2010-03-13 10:22:35)

Ile cukru w cukrze

Ta Strategia ma tyle wspólnego z gminną rzeczywistością, co latarnia w parku z przyrodą czy sok jabłkowy (z supermerketu) z pachnącym jabłkiem.

zorientowana (2010-03-13 11:57:10)

A może warto

Dzwonicie, pytacie, gdzie znajduje się ten jeden z najważniejszych dokumentów, niniejszym informuję: Należy odszukać - Gmina Wojcieszków (Informacje lokalne i samorządowe), następnie - Program Integracji Społecznej i kliknąć na Aktualności. Wśród Dokumentów ukaże się zacne dzieło, Strategia Rozwiązywania Problemów Społecznych..., zapewne twórcy nie spodziewali się, że sami będą mieć problemy.

oda (2010-03-13 13:43:39)

Ujta, ujta pocałujta...

Największa walka jest chyba o to, że moja żona kupiła plac po bazie GS. Ten plac był wystawiany w przetargu 2-3 razy. Pierwszy raz wyceniony był na 100 tys. Nie było żadnej oferty. (...) W końcu zorganizowano przetarg ofertowy. Pojawiła się jedna oferta, którą złożyła moja żona. Było kilku obserwatorów, ale żaden nie był tym zainteresowany, gdyż jest to w terenie ochrony zabytków. Tam są 2 zabytkowe spichlerze" - chętnie opowiadał przed laty wójt "Wspólnocie Łukowskiej". Na pytanie : "W jaki sposób Pana małżonka zagospodarowała ten teren?" z rozbrajającą szczerością wyznał: "Wszystkie budynki przeciekały. Jeden był w miarę dobrym stanie. Wyremontowałem go, przerobiłem na stajnię i obecnie trzymam tam konie. Pozostałe budynki stoją. Trzymam tam sprzęt rolniczy, paszę dla koni". Ani słowa o żonie (a to niewdzięcznik) i jej udziale w zagospodarowaniu terenu. Nie zrozumiał pytania? Pytanie do internautów: Czy rzeczywiście "pozostałe budynki stoją"? Jak to się stało, że w " terenie ochrony zabytków" wzniesiony został dom, w którym mieszka obecnie wójt? I jeszcze jedno: kto poniósł koszt przekształcenia terenu ochrony zabytków? Jeżeli jestem w błędzie, proszę mnie poprawić.

Wnuczek (2010-03-14 11:36:20)

Polskie prawo

"Pojawiły się też zarzuty, że tak tanio to kupiłem - za 27 tys. Żona to kupiła, ja jako wójt nie mogłem składać ofert". Ładnie tak zwalać niepowodzenia na żonę.

lex (2010-03-14 15:15:28)

Powiedział i zrobił

Pytanie dziennikarzy "Wspólnoty Łukowskiej": Co zostało zapisane w budżecie na 2007 r.?" i odpowiedź: "Jest droga bitumiczna na Ciężkim. Przymierzamy się też do remontu zabytkowej stajni, znajdującej się obok szkoły. Stajnia jest w kiepskim stanie, dach jest do wymiany. Chcemy to miejsce zaadoptować na Muzeum Regionalne. Moglibyśmy tam przechowywać taki sprzęt jak wozy, sanie, cembrowiny studzienne, żarna, itp.(...) Trzeba wylać posadzkę. Część materiału chcielibyśmy pozyskać ze starej szkoły. Oceniliśmy tę szkołę na 35 tys. i ogłosiliśmy przetarg. Nikt się jednak nie zgłosił.Dlatego chyba podejmiemy z Radą Gminy taką decyzję, żeby część materiałów przeznaczyć właśnie na remont stajni". W jakich godzinach otwarte jest Muzeum Regionalne i czy są zniżki dla młodzieży szkolnej? Dlaczego nie "pojawiła się oferta, która złożyła..."? I jeszcze jedno, mam do oddania zabytkowy młotek do... pukania się w czoło.

gucio (2010-03-14 21:12:41)

Ktoś sie powtarza

Coś mi sie wydaje że większość wpisów to dzieło tego samego internauty, który używa różnych ników. Wskazuje na to wiele elementów. Powinien raz się do syta wypisać, a nie udawać że ten artykuł sprowokował taką ożywioną dyskusję ,właściwie o niczym. Uwierzcie, znam sie na tym i mylę się b. sporadycznie. Jak dojdę po adresie kompa., a nie jest to trudne, przynajmniej dla mnie, to bedę wiedział z pewnością.

ekspert (2010-03-15 13:35:45)

Strategiczna partanina

Strategia? Koncepcja? - to antykoncepcja. Spójrzmy wreszcie prawdzie w oczy i przestańmy sie oszukiwać.

on (2010-03-15 16:45:59)

Przesada

Szkoda, że Internauci nie mają wiekszych problemów. Z artykułu o 50-leciu pozycia małżęńskiego zrobiła sie burza o wójta. Ja tam jestem mieszkanka tej gminy i nie narzekam.

tonia (2010-03-15 17:34:21)

Przedobrzyli

Okazuje się, że ta pisanina strategiczna to bańka mydlana,piękne zwroty dla pucu , w sumie doprowadziło do komicznych efektów.

ber (2010-03-15 18:41:20)

Do Toni

Ja też pochodzę z tej gminy i też nie narzekam. Jaka recepta na to szczęście? Powiem wam mój sekret. WYPROWADZIŁEM SIĘ. I polecam to wszystkim, którzy nie lubią poddaństwa, prywaty i nicnierobienia. A wpisy osób piszącym bzdury o rozwoju tej dziury (nie chcem ale muszem sr..ć we własne gniazdo) świadczą o tym, że najwyraźniej siedzą w tej białej fortecy i udają przepracowanych. Wiecie co mają dopracowane do perfekcji? Na pewno nie pisanie planów rozwoju ani wniosków o kasę unijną. Najszybciej wychodzą z NK jak petent wchodzi!

Tonek (2010-03-15 22:15:36)

Rozwagi, opamiętania

Dyskusja toczy się pod dyktando głównego stratega (w latach 2006-2008 zarobił ponad 300 tysięcy złotych) i dworskiej kamaryli.

gmin (2010-03-16 00:11:18)

WYLOTEK TO CHYBA KOMUNISTA

WYLOTEK TO CHYBA BYŁY KOMUNISTA, SOCJALISTA, LEWICOWIEC. CHYBA PAMIĘĆ MNIE NIE MYLI. ALE TO PORZĄDNY CHŁOP. CHŁOP Z KRWI I KOŚCI.

ULOTNA WIEDZA I PAMIĘĆ (2010-03-18 00:16:20)

niby nic

Zastawniam się dlaczego na te niby zarzyty nie napisze sekretarz Gminy

uyyt (2010-03-20 21:30:05)

Lenin wiecznie żywy

Mam takie pytanie kto ze zmotoryzowanych mieszjańców gminy Wojcieszków miał w samochodzie podobizne Lenina? Odpowiedzi prosze przesyłac do wójta Gminy.

kto (2010-03-20 23:36:45)

Grosz do grosza

Czy można się dowiedzieć ile pieniędzy, poza projektem utworzenia Klubu Emeryta, pozyskała Gmina w ostatnich latach ? Na którym miejscu pod tym względem plasuje się wśród gmin Łukowskich?

księgowa (2010-03-25 08:24:15)

Gdybanie

Zastanawiam się, co napisałby zamiast Tygodnika Siedleckiego - Tygodnik Podhalański o naszym Skorupie?

marzyciel (2010-03-26 10:22:59)

Powiedział

" Chciałbym zrealizować te zadania w gminie, które proponowałem mieszkańcom podczas kampanii. Pragnę dotrzymać słowa a po tej kadencji chciałbym już spokojnie odejść na emeryturę. Bardzo już tego pragnę, nawet ze względu na takie sytuacje, jak ta sprawa sądowa 19 stycznia. Nie czuję się winny, a jednak ludzie to komentują w różny sposób-że coś tam musi być, skoro ma sprawę.(...) To wszystko jest już wyczerpujące, męczące i stresujące".

gucio (2010-03-28 19:30:03)

Strategia i gmina Wojcieszków (1)

"Gmina Wojcieszków nie dysponuje na swoim terenie możliwością zapewnienia schronienia osobom tego pozbawionym".

oda (2010-03-29 11:22:04)

Strategia i gmina Wojcieszków(2)

" Analiza danych statystycznych liczby ludności Gminy Wojcieszków pokazuje, iż liczba mieszkańców osiągnęła najwyższy poziom w 2002 r ( 7184 osoby) a następnie zaczęła spadać. Spadek ten jest systematyczny i utrzymuje się do chwili obecnej. Na koniec 2007 roku gminę zamieszkiwało 6 597 osób, czyli o 4 % mniej aniżeli w 2002 roku". Pytanie do uczniów klas V-VI szkół podstawowych w gminie Wojcieszków: O ile procent mniej osób zamieszkiwało w 2007 r. niż w 2002 r ? Według strategów 4 proc., według moich obliczeń- 8,17 proc. Kto ma rację?

oda (2010-03-29 11:52:17)

Strategia i gmina (3)

" Urząd Gminy nie zapewnia usług dla petentów niewidomych, głuchoniemych oraz innych niepełnosprawnych".

oda (2010-03-29 17:23:50)

Strategia(4)

" Na terenie gminy Wojcieszków istnieje dwie parafie".

oda (2010-03-29 20:06:04)

S(t)rategia (5)

"Według stanu na 2007 rok liczba( uczniów-dop.oda) ukształtowała się na poziomie 928 osób. Liczba dzieci uczęszczających do szkół na terenie gminy objętych opieką lekarsko-pielęgniarską wynosi 820 osób". Pytań nie zadam...

oda (2010-03-29 21:24:15)

Rejsem po Strategii

Każdy może prawda krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie krytyki to nikomu nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić ,żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych punktów, " które ujęliśmy w Strategii". W ten sposób możemy zapobiec jakimś kataklizmom. Moralnemu upadkowi.

Darek (2010-04-03 15:29:02)

Wójcie Wojcieszkowa, co podpisałeś ?

Stratedzy zauważyli i biją na alarm. W gminie Wojcieszków " brak możliwości odkształcenia się dla osób poszukujących pracy". Wiwat wójt, wiwat rada. Ciekawe jak się czują potencjalni/e odkształceni? I gdzie zamierzają sie od...?

oda (2010-04-06 22:30:45)

"Tygodnik Siedlecki" nie odpowiada za treść opinii zamieszczanych przez internautów. Wypowiedzi naruszające zasady współżycia społecznego albo będące w sprzeczności z obowiązującym prawem - zostaną wyeliminowane. Autorzy komentarzy naruszających dobra osobiste innych osób mogą być pociągnięci do odpowiedzialności cywilnej lub karnej.

szukaj