Tygodnik Siedlecki

ul. Armii Krajowej 11, 08-110 Siedlce
infolinia: 0801 125 957
nadaj ogłoszeniearchiwumogłoszeniacennikkontaktkamera
TV Siedlce

ARTYKUŁ z dnia (2010-02-08 14:22:13)
czytany 1531 razy
liczba komentarzy: 41

Nasz Czytelnik apeluje...
O większą kulturę słowa przy pisaniu komentarzy

26-letni absolwent politologii przyszedł dziś do redakcji, żeby podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat poziomu komentarzy na naszej stronie internetowej. - Mam do wyboru dwie możliwości - zaczął młody człowiek - albo przestać zaglądać na tę stronę, albo zgłosić swoje uwagi. Wybrałem tę drugą opcję.

Zaznaczam jednak, że zgłaszam te moje uwagi jako problem. Nie zależy mi na tym, żeby nabijać licznik kolejnego postu.
Moim zdaniem czwarta władza powinna dbać o swój wizerunek oraz szanować siebie i swoich Czytelników. Nie chce mi się wierzyć, że jestem pierwszą osobą, która zgłosiła się do Państwa w tej sprawie.

Z tego co widzę, niektóre komentarze nie są ani opiniodawcze, ani opiniotwórcze. Czasem mam wrażenie, że są pisane na zasadzie zwykłej przepychanki słownej i często nie wnoszą nic do dyskusji.

Przy niektórych tematach jednak widać, że albo czytają i komentują je osoby starsze, albo po prostu można prowadzić dyskusję na innym poziomie.
Mam zatem pytanie: jakie są założenia tego forum? Czy jest ono po to, żeby każdy mógł tu pisać to, co mu ślina na język przyniesie? Według mnie czym innym jest komentarz, a czym innym obrzucanie się błotem. Uważam, że są pewne granice słowne, ogólnie przyjęte zasady kultury i dobrych obyczajów, których nie należy przekraczać.

Komentarze

dodaj swój komentarz

Sa 3 opcje:

1. Rzeczpospolita - nie mam mozliwosci umieszczania komentarzy2. Gazeta Wyborcza - mozna, ale posty niespelniajace wymogow sa usuwane3. Onet.pl - osoby nienormalne, kretyni, idioci, polityczni prowokatorzy, korzystaja z mozliwosci wyrazania opinii, korzystajac z anonimowosci, pretrenduja jednoczesnie do wyrazania opinii w imieniu calego spoleczenstwa.

Wuj Dobra Rada (2010-02-08 14:49:38)

zgłoś naruszenie regulaminu  

26 LAT I (...) HAHA

Ręce opadają jak widzę takie studenckie (...) ,wychowane na bananowych ulicach. Wkurzają mnie tacy pedantyczni ludzie ,co myślą ,że wszyscy będą MYŚLEĆ TAK SAMO i ustawić ich jak w zegarku. Sorry panie 26latku po studiach ,dałeś żenadę po prostu idąc do redakcji bo Cię komentsy bulwersują hahaha. No nie mogę to jakaś jest kpina i żart chyba ? Mam taką nadzieję ,bo wątpię że tacy (...) istnieją na prawdę. FAJNE MASZ CZŁOWIECZKU PROBLEMY ,TEŻ CHCIAŁBYM MIEĆ TAKIE JAK TY. Przejmować się jakimiś komentarzami haha no nie mogę ,nagroda darwina dla Ciebie w 2010.

ON (2010-02-08 15:26:12)

DO NIEGO CD.

Przecież większość komentarzy to prowokacje, żeby cisnąć bekę z takich ludzi jak właśnie ty. Ja napiszę w komentsach na wp : Zarabiam 5 tysięcy i mam BMW. A zaraz ludzie to zaczną komentować i się spinać będą, że oo "co za (...) haha, pewnie w mózgu 0". A to była tylko czysta prowokacja, żeby ludziom podnieść gul. Zresztą ktoś tu ma 26 lat i nie zna REALI INTERNETU. Słyszałes może o 4chan, albo o forum hip-hop.pl ,albo chociaż o insomnii, tak już beka by była z Ciebie kręcona dawno.

on (2010-02-08 15:31:14)

zzz

Dużo lat musi upłynąć, by spełnić marzenia 26 letniego... Podobnie jest w handlu, zarządzaniu miastem, w usługach w redakcjach gazet, gdzie ludzie niekompetentni udają najlepszych mistrzów.Trzeba więc poczekać jeszcze, aż czas i odbiorcy, klienci zweryfikują te kadry.Podobnie jest z pisaniem komentarzy.Piszą, bo mają taką możliwość, piszą, bo do tej pory nie mogli, piszą, bo nikt ich gdzie indziej nie chce wysłuchać lub ich problemy nie interesują innych. Piszą też, bo są prowokowani przez tych, widzących sprawy inaczej.

zezeze (2010-02-08 15:38:45)

WYŚMIAŁBYM CI SIĘ PROSTO W TWARZ

Gdybyś przyszedł do redakcji i mnie byś spotkał wyśmiałbym Ci się perfidnie w twarz za Twoją głupotę.

fejm (2010-02-08 15:41:59)

Dyskusja

Można prowadzić dyskusję na innym poziomie i wiek nie ma z tym nic wspólnego.

E. (2010-02-08 16:01:17)

niech ten 26-letni absolwent politologii

wejdzie na forum katolickiego radia moze tam bedzie wieksza kultura wielce uczony

arek (2010-02-08 16:29:52)

autor

Dlaczego nie podano atora tej prowokacji ze strony Tygodnika Siedleckiego?
Czy, to nie nowo upieczony dziennikarz, przeszwarcowany z ...........

rotua (2010-02-08 16:30:03)

Do tych ktorzy by go wysmiali:

Do tych ktorzy by go wysmiali: typowe zachowanie malo rolnych. Prowadzenie gazety, nawet regionalnej to odpowiedzialnosc spoleczna, to odpowiedzialnosc za przekaz ktory trafia do ludzi. Tym sie wlasnie roznia gazety od forow internetowych. Dziennikarza mozna zaskarzyc za znieslawienie. Gazeta ma obowiazek przekazywac PRAWDE!!! FAKTY!!! ewentualnie krotki bezstronny komentarz pozwalajacy czytelnikowi na wyrobienie wlasnej opinii!!! Utopia??? alez skadze!!!!- madry narod wybiera wlasciwie: (spadek sprzedazy Rzepy ktora skrecila na prawo jest najlepszym dowodem). O kulture, uczcziwosc i sprawiedliwosc trzeba walczyc - zawsze i wszedzie! W przypadku Tygodnika Siedleckiego ten mlody czlowiek zrobil to co uwazal za stosowne: zaprotestowal przeciwko chamstwu, tak samo jak czesc wypowiedzi powyzej protestuje przeciwko kulturze. Od tygodnika zas zalezy czy poprzez moderatora pozwola sobie na umieszczanie chamskich wypowiedzi czy nie. Za wzorowy uwazam portal gazeta.pl - jest wolonosc slowa w granicach przyzwoitosci.

Wuj Dobra Rada (2010-02-08 17:00:38)

dziwadło

I tyle. Internet to przekrój społeczeństw połączony z wolnością i nie jest wyłącznie prostą intelektualną ucztą. Żyjesz tyle wiosen i co? Przepraszam ale jesteś dziwadłem,

Wacek (2010-02-08 17:40:23)

Do politologa....

Wiesz co kolego, nie każdy kończył politologie, niektórzy skończyli szkołę uliczną i chyba więcej wiedzą o życiu od Ciebie. Takie społeczeństwojakie komentarze. Jak TS zacznie je mocno cenzurować , nie bedzie tyle wejść i tyle na stronę. Ty natomiast jako zawodowy politolog powinieneś wiedzieć, że akurat polityk nie jest mocno doceniany przez spoleczństwo. Niestety, sami na to zapracowali. Niejednokrotnie jak słyszę, że ja jestem politykiem, włącza mi się czerwona lampka z napisem "UWAGA , zaraz zrobi Ciebie w trąbę", tak, niestety, są postrzegani politycy. Ty, jako ten, który zna się na tych politykach, powinieneś wiedzieć, z nauk, które pobrałeś, że ta warstwa nie cieszy się popularnością, a wręcz niechęcią. Więc czemu sie dziwisz?

azart (2010-02-08 20:22:32)

poważnie tacy istnieją?

kiedyś jak pracowałem w jednym z banków miałem taką koleżankę, która miała bardzo cięty język i nie jeden petent się o tym przekonał, a na określenie własnie takich postaw, że ktoś czepia się szczegółów mowiła " rozbijasz ...kupę... na atomy" i tak mi to tu pasuje. wg mnie i na pewno większości tu piszących po prostu się ośmieszyłeś, poszedłeś się poskarżyć? - kurna ja chyba też pójdę bo D. i siedlczanin mnie tu nie lubią buuuuuu!!!! tylko widzisz ja nie mam czasu na takie pierdoły jak wycieczka do siedziby ts i skargi, za to jak mi coś się tu podoba albo nie podoba to otwarcie o tym mowie. Nie podoba Ci się coś to pisz tu, chcesz coś zmienić to komentuj, odpowiadaj zaczepiaj.
"Absolwent politologii" - czyli ktoś kto nie daj Boże będzie próbował za kilka lat stanowić w Polsce prawo...hm... i co zgłosisz projekt ustawy, która zabroni okłądania się słownego na forach? a może wprowadzisz zezwolenia i opłaty za każdego posta? - kto Wam do głów nakładł takich głupot, że wiecie coś lepiej od innych a do tego chcecie kogoś pouczać?

borys (2010-02-08 20:43:11)

jaaa

On wpadł we własne sidła. Może autorowi właśnie o to chodziło co Tobie z tym bmw.Może to też jest prowokacja?? A teraz student siedzi i śmieje się z Ciebie... A tak wogóle masz bardzo ciekawe życie-siedzisz na forach i udajesz bogacza z bmw-żałosne!!

ON to prowokator? (2010-02-08 20:53:36)

Ludzie, dajcie mu zmieniac Swiat!!! to, ze sie Wam juz nie chce - Wasz problem!!!

Sfrajerzyc sie to jedno, a probowac zmienic rzeczywistosc na lepsze, to drugie. Jesli to nie byla prowokacja albo jakis wyglup, to kolega politolog zrobil nam wszystkim przysluge. Czemu mu zazdroscicie? moze rzeczywiscie chce cos zmienic? po co mu przeszkadzac? Powtarzam, jesli to nie falszywe odczucia - to niech sobie nawraca - robi to dla nas wszystkich. Nic mnie tak nie przeraza w Polsce, jak brak nadziei u ludzi, ze mozna cos zmienic w ich zyciu. Kto im odebral ta nadzieje??? Mozna wszytsko!!! Wytrwaloscia, uczciwa praca, pomyslem, wyksztalceniem!!! Panie Politolog!!! Jesli tylko Pan chce, to zmieniaj Pan swiat na lepsze i nie ogladaj sie na reszte!!! Psy szczekaja (z zazdrosci), a karawana idzie dalej!

Wuj Dobra Rada (2010-02-08 22:01:40)

Popieram politologa.

Jeżeli gazeta publikuje takiej jakości komentarze, jakie publikuje to znaczy, że nie ma szacunku dla swoich Czytelników. A Czytelnicy to ci co czytają gazetę a nie Ci co tylko raz na miesiąc wchodzą i bluzgają na forum.

Adam (2010-02-08 22:16:53)

Troll w redakcji?

Chyba tak, bo to niewiarygodne, by student politologii nie słyszał o wolności słowa?Wstyd dla siedleckiej uczelni, która takiego absolwenta wypuściła. Poza tym nie zgadzam się z Adamem, że ludzie tu bluzgają. Zaglądam często na to forum i bez przesady...język tv i polityki jest o wiele bardziej "ciężki"! Jeśli to prawda-to rzeczywiście ten absolwent coś nie halo:) Myślę jednak,że to prowokacja redakcji, bo mija się to z logiką forów. Chyba,że to jakiś niedouczony i bezrobotny, bardzo znudzony zimą absolwent.

Dex (2010-02-08 22:46:18)

oł eł

Szcztyny cel, hym tego, Panie, co to ja miałem powidzeieć, ups… napisać. No to tego… no… najiperw rozrzgewka: oł, eł, oł, eł, eł, oł k… zaktrzsuiłem się. Pan poliotlog mający 26 lat tak z 10 lat temu miał 16 lat dobrze liczę? Czy u politologów to jakoś inaczej idzie? 16 tak? No to pewnie trololwał w Interencie na potęgę. Teraz się zmienił, dorósł, zgorzkniał i nachodzi ludzi :) A przecież w celu krzewienia popwarnego słowa pisanego powinien napisać nie powidzeieć, tutaj licznik postów nie bije tak jak na forach gdzie trollował dla nabicia tychże (dobrze użyłem tychże?) Politowania godne politolgoiczne policzkowanie, żenująco opubliokwane na łamach @TS jest, co tu dużo gadać, ten tego, Panie, śmieszne.
Panie politologu, proszę obrać sobie nowy kierunek studiów, i wpaść tutaj po ukończeniu polonitsyki i wtedy bez strachu będzie mógł Pan napisać nie powiedzieć, co leży na wątrobie, a pewnie sporo leży skoro się chodzi i skarży.
Zmiany proponuję zacząć od ... Redakcji. Gdyż „online journalism” u Was leży i to nie w kwestii językowej.
P.S. Od „sitowania” postów jest moderacja, która powinna zebrać baty od Pana Politologa.
Paine politoglu czy to ważne jak się pisze? Przeiceż wszyscy oprócz Pana wiedzą że: Ważne, o czym się pisze.

anty_debil@o2.pl (2010-02-09 00:41:23)

Internet nie zwalnia z kulturalnego zachowania...

...jak też nikogo tej kultury nie nauczy. Jak ktoś cham, to i chamskie komentarze pisze. Szkoda tylko, że jest tego coraz więcej :(

Ann (2010-02-09 09:18:08)

?????

Patrząc na wasze komentarze szlag mnie jasny trafia! Co macie do 26 letniego politologa?? Że nie jest 30 letnim przedstawicielem handlowym, absolwentem wydziału zarządzania na ul. Sokołowskiej?? Każdy ma prawo do swoich opinii, nawet takie bezmózgowia jak wy... Co osobiście mi się nie podoba.

Maciej Szwaj (2010-02-09 10:18:35)

ooo Macieju

Treścią chciałeś wesprzeć "politologa", a formą wpisałes się dokładnie w to, o czym pisał... Dobre, dobre. Widzisz, jakie szczęście, że masz wolne forum, możesz nas tu dowolnie od "bezmózgów" wyzywać. Nie poszło Ci, oj nie poszło....

borys (2010-02-09 11:17:56)

słowo poparcia za zmianami:)

Popieram Wujka Dobrą Radę!! Zmieniajmy świat, jak sie nam nie podoba co zastaliśmy, co widzimy...a jak boimy sie sami...dajmy to robic innyym:)

M-la (2010-02-09 13:01:15)

Do Macieja "wykształciucha"

"wy" grzecznościowe piszemy z wielkiej litery

siedlczanian (2010-02-09 14:13:37)

re

Taki mały teścik robię, bo ktoś wcześniej polecał prowokację. To działa i bawi na dodatek :) A jeśli czepiamy się ortografii to słowo "wykształciuch" nie istnieje drogi siedlczaninie. Poza tym jestem jeszcze studentem.

Maciej Szwaj (2010-02-09 15:44:09)

Drogi Maćku

Drogi Maćku
Tak, tak to była prowokacja. Jak chadzałem do szkoły podstawowej to panie nauczycielki po popełnieniu babola tak się tłumaczyły. A skoro wiesz tyle o słownikach i "wykształciuchach" to poczytaj jeszcze do czego służy cudzysłów. To też była podpucha? Do szkoły proponuje wrócić.

Siedlczanin poganin (2010-02-09 17:12:14)

odp do politologa

Ja swoim BMW XR 560 zamiatam każde zaulki Siedlec. Wszystkie panieny są moje, a takie (...) jak ty tylko siedzą przed kompem i marszczą (...). Skąd sie biorą takie (...), a moze to tylko kolejna prowakacja TS???

alex (2010-02-09 17:18:16)

siedlczanin poganin??

"asddfcvvbghgjghj" "ghjkrtugxvbcvbdfgh". Do tego służy cudzysłów? A do szkoły nie muszę wracać ponieważ jestem jeszcze studentem. Po za tym mój komentarz nie był napisany w grzecznej formie i użycie wielkiej litery w zwrocie "wy", w parze z epitetem "bezmózgowia" byłoby co najmniej śmieszne... I cudzysłów nie zmienia faktu że słowo "wykształciuch" nie istnieje w słowniku języka polskiego. Wypadałoby jeszcze podać że ten neologizm został użyty po raz pierwszy przez Ludwika Dorna i określało "rojowisko histeryków krytykujących PIS" oraz "wielkomiejską warstwę ludzi z wyższym wykształceniem, która zasklepiła się w egoizmie społecznym, a jednocześnie w odruchu kulturowej repulsji, obrony przed wszystkim, co inne, demonstruje wzmacnianie przez podział polityczny postawy niechęci, lekceważenia, kulturowej agresji wobec całej innej Polski". Cytując za Ludwikiem Dornem oczywiście. W żadnym wypadku nie czuję się członkiem tej grupy. Pozdrawiam.

Maciek Szwaj (2010-02-09 21:04:53)

Do siedlczanina poganina.

Pozostając przy temacie ortografii i języka polskiego to zastanawiam się czy udało Ci się ukończyć tą Twoją podstawówkę, skoro tylko do niej "chadzałeś". Słowo chadzać, cytując za słownikiem języka polskiego PWN oznacza nic innego jak «chodzić dokądś od czasu do czasu». I jeszcze jedno, ja mam odwagę podpisać się imieniem i nazwiskiem pod swoimi słowami...

Maciek Szwaj (2010-02-09 21:17:54)

Do politologa

Z takimi uwagami powinieneś się udać do sejmu i tam nauczać.

Xyz (2010-02-09 21:23:01)

Oj Mc'Szfaió

Nie skończyłem podstawówki, wiesz wojna była, i te sprawy… Szkołę zburzyli. Czy słowo "bezmózgowie " istnieje? Widzisz, do słowników trzeba zaglądać przed napisaniem a nie po. Warto również mieć trochę luzu i nie gryźć się tak ze wszystkim. W każdym razie ja podejrzewam jak nazywał się ów politolog, co chadzał do redakcji (dobrze chadzał użyłem?)
Jak nic, zwał się on Wojsek Szpaj ,co nie wstydził się swego miana.

Nie TĄ podstawówkę tylko TĘ podstawówkę (WORD niestety tego nie odznaczy) , panie studencie. Cytujesz polityków i wyrażasz się tak samo jak oni, zmień mentorów i WORDA na własny umysł. :)
Napisałeś ”PWN oznacza nic innego”, jeśli już to powinno być (nie oznacza nic innego) zapomniałeś użyć zaprzeczenia, nawet gdybyś dziwnym trafem napisał poprawnie to i tak byłby to błąd w Twojej wiedzy gdyż słowo chadzać oznacza również:
Chadzać można też np w szortach, a Tobie proponuję poluzować szorty, bo jakiś nerwowy jesteś Panie Madeju Szaweł.

Ja też swojego miana się nie wstydzę anty_debil z tej strony, wiem Ciśnie Ci się na usta „miło mi” ale i tak nie usłyszę, więc sobie daruj. Wiem, że Ci miło. I słusznie.

Nie dziękuj, wróć po prostu jak skończysz studia, i najlepiej z czerwonym paskiem, tylko nie na tyłku jak zawsze po rozdaniu świadectw, chodzi o czerwony pasek na świadectwie ;)

P.S. „Od A się zdania nie zaczyna ;)”
AVE idę na kawę.

Wacek Czaj (2010-02-09 22:07:41)

nasz czytelnik apeluje,,,,,,

szkoda słów -troll z gazety, Jestescie żalosni

wojtek (2010-02-09 23:38:08)

Poloniści z Koziej Wólki

ale nam się literatów w tej naszej Polsce namnożyło;)

ech (2010-02-09 23:54:52)

And the winner is...

Spoko, poległem :P Poluzowałem szorty i zwracam honor, czasami źle się nastawiam. Ani Dorn, ani Kaczyńscy nie są moimi mentorami. Pozdrawiam.

Maciej Szwaj (2010-02-10 01:04:32)

MAM TROCHĘ CZASU TO NAOISZĘ COŚ...

"D..."

30 lat po studiach (2010-02-10 05:55:00)

Drogi Borysie!

Drogi Borysie!
Chyba z mojej strony należą się pewne wyjaśnienia, bowiem jak mniemam chodziło Tobie m.in. o mnie wymieniając osoby, które nie lubią Twojej obecności na forach Tygodnika Siedleckiego. Ja absolutnie nie mam nic przeciwko temu, a wręcz przeciwnie, gdyż darzę Cię nawet pewną sympatią. Niejednokrotnie wymienialiśmy się swoimi zdaniami w sposób kulturalny i wyważony nawet przy bardzo znaczących różnicach zdań w danym zakresie, np. odnośnie zachowania uczestników ruchu drogowego. Nie przypominam sobie jednak ani jednego postu, w którym zarzucaliśmy sobie nawzajem czegokolwiek, gdyż skupialiśmy się na merytorycznej dyskusji dotyczącej zarówno treści artykułu jak i kwestii, która została w nim poruszona. Podawaliśmy przykłady swojej racji, ale nigdy w ordynarny sposób nie próbowaliśmy udowadniać, iż któryś z nas jest mądrzejszy. Każdy szanował zdanie drugiego. Moim skromnym zdaniem mylisz się troszkę odnośnie osoby wspomnianej osoby w tym artykule. Jeśli pozwolisz to wyjaśnię o co chodzi z tymi politologami. Myślę, że mogę się na ten temat wypowiedzieć, gdyż sam jestem z wykształcenia politologiem, a więc do rzeczy: Jeśli wejdziesz na stronę internetową Sejmu RP i przejrzysz cały skład poselski chociażby tylko obecnej kadencji szybko zauważysz, iż zasiadają w Nim osoby o różnych zawodach i specjalnościach, a także poziomach wykształcenia. O ile mnie pamięć nie myli (sprawdzałem to tuż po ukonstytuowaniu się Parlamentu po dwóch latach rządów PIS-u) na 460 posłów tylko 2 osoby legitymują się dyplomem politologa. A teraz kwestia zasadnicza: kim jest politolog? Politolog to przede wszystkim obserwator życia politycznego w państwie. Nie jest to w żadnym stopniu jakikolwiek krytyk, tylko opiniodawca, który na prośbę zainteresowanych – lub też z własnej woli – dzieli się swoimi spostrzeżeniami w oparciu o materiał naukowy zgromadzony głównie na przestrzeni trzech wieków: XIX, XX i XXI. Jak zapewne wiesz, według zarówno obowiązującej Konstytucji RP z 1997 r., jak i w poprzednich nie było mowy o gloryfikacji jakiejkolwiek osoby lub zawodu w sprawach tak ważnych jak sprawy państwa. Nie ma mowy zatem, aby ktoś z racji zdobytego wykształcenia oraz specjalności miał zapewniony mandat do sprawowania władzy. Podstawową zasadą demokracji jest władza większości oraz funkcja kontrolna mniejszości będącej w opozycji. Tak więc według tej zasady do Sejmu i Senatu może wejść każdy, kto uzyska mandat zaufania swoich wyborców bez względu na jego pochodzenie i zawód – to tak z woli przypomnienia.
Jak się zatem odnieść do wyraźnie zaznaczonego w artykule wykształcenia bohatera reportażu? Moim zdaniem z wyraźnym dystansem. Nikt nikogo w nim nie poucza, a jedynie zwraca uwagę na kulturę wypowiedzi na forach Tygodnika Siedleckiego. Wydaje mi się, że zgodzisz się ze mną drogi Borysie, iż nie można posądzać redakcję o złe intencje podczas udostępniania każdemu czytelnikowi z dostępem do internetu możliwości zamieszczenia swojego komentarza. Niestety nie można niczego do końca przewidzieć i zapewne spędza to sen z powiek dziennikarzy forma wypowiedzi niektórych forumowiczów. No bo jak wytłumaczyć fakt, iż powiedzmy osoba ukrywająca się pod inicjałem D. nie potrafi wypowiedzieć się na sam temat artykułu, a jedynie ostro krytykować tych, którzy mają odmienne zdanie od niej, stawiając się przy tym wyznacznikiem wszelkiej mądrości i inteligencji? Aby udowodnić swoją wyjątkowość intelektualną człowiek ten jest zawsze gotowy użyć takich słów, które godzą w dobre imię drugiej osoby, a są to niejednokrotnie niewybredne inwektywy i epitety pod jej adresem. Zamiast skupić się na fakcie poruszonym w artykule woli on dobierać swoje obraźliwe słowa tak, by przeszły one przez moderatora. Szczególnie dostaje się od niego osobom o lewicowych poglądach – w tym też i mnie. Być może z premedytacją, lub nieświadomie nakręca tym sposobem całkiem niepotrzebną spiralę bezczelnej pyskówki i nienawiści. Niestety podobnych jemu jest wiele, dlatego też wydaje mi się, że czeka nas ostra selekcja ze strony redakcji. Ze swojej strony zaproponowałbym Jej konieczność rejestracji w portalu Tygodnika każdego chętnego, kto chciałby zamieścić jakiś komentarz, co znacznie ograniczyłoby pole manewru tym, którzy wchodzą na jego forum jedynie w celu umieszczenia treści dyskredytujących poziom wypowiedzi na stronie TS. Ktoś zapewne pomyśli sobie, iż jest to bezcelowe, gdyż przy powszechnym dostępie do komputera można sobie takie konto utworzyć i pisać co mu ślina na język przyniesie, jednak będzie tutaj w błędzie, bowiem każde wejście na dane konto jest rejestrowane przez portal poprzez IP używanego komputera. Powinien według mnie również obowiązywać regulamin ograniczający pewną co prawda swobodę wypowiedzi, ale za to dałby on komfort lektury „na temat”, a nie obrzucania się nawzajem błotem i wyzwiskami. Wiele ogólnopolskich gazet tak robi i myślę, iż nadszedł czas, aby regionalny Tygodnik Siedlecki także zastosował tę metodę zamieszczania komentarzy pod swoimi artykułami. Dzięki temu posty „normalnych” czytelników mają szanse na zamieszczenie w wydaniu papierowym gazety docierającej przede wszystkim do tych, którzy nie posiadają dostępu do internetu. Nieskromnie pochwale się tutaj swoimi osiągnięciami, bowiem już od kilku lat (mniej więcej od 6, 7) jestem stałym czytelnikiem elektronicznego wydania Tygodnika Siedleckiego, a także uczestnikiem jego forum. Zaowocowało to małym dorobkiem treści, które zamieściła gazeta w swojej powszechnej formie, w tym jako cały reportaż w świetle wydarzenia, które miało miejsce w 2004 r. w nocy z 2 na 3 kwietnia. Wystarczy zajrzeć do archiwum, by dowiedzieć się, o czym mówię. Konieczność utworzenia swojego konta na portalu TS sprawi tym samym możliwość zastrzeżenia swojego nicka, dzięki czemu nikt nie będzie mógł podawać się za Ciebie i używać słów, których byśmy nie użyli.

Jakie jest zatem Twoje zdanie w tym zakresie Drogi Borysie? Czy nadal uważasz, że używane dość często obraźliwe słowa w ogóle nie mające związku z tematem są na miejscu i owocem wolności słowa w demokratycznym państwie?

Pozdrawiam

Siedlczanin (2010-02-10 06:07:12)

do Siedlczanina

odpisze w punktach bo jakoś mi tak sprawniej zbierać myśli:
1. Trudno mi powiedzieć czy Ciebie miałem na myśli wymieniając razem z D. w pierwszym poście, bo jak sam zauważyłeś nie ma rejestracji i wielu piszących podpisuje się "siedlczanin" - a że są to różne osoby to jest pewne.
2. Odnośnie określenia "nie lubią" - to miało być raczej takie sympatyczne, i odzwierciedlać raczej ilość i mnogość spraw, o których co raz piszemy, i mamy odmienne zdania.
3. Politolog - hm tu sprawa jest ciekawsza, bo po pierwsze oczywiście politolog to nie polityk, ale mam wrażenie, że poprzez to że są niejako "krytykami" i komentatorami scen politycznych to zbyt często mają o sobie wysokie mniemanie i pewne poczucie wyższości nad tymi których krytykują (coś jak krytyk filmowy o reżyserach, czy, zbyt często, redaktor o czytelnikach), i poczucie to przenoszą też na innych. Czy zdanie "(...) Nie chce mi się wierzyć, że jestem pierwszą osobą, która zgłosiła się do Państwa w tej sprawie(...)" - da sie ocenić jakoś inaczej niż to, że przyszedł do redakcji w końcu ktoś światły, kto pozostałym wyłoży zasady, które uważa za słuszne? Rozumiem, też że został tak specjalnie przedstawiony, tak jak piszą czasami info "pijany kolejarz jechał rowerem" - równie potrzebnie jak i tutaj że przyszedł "politolog"

4. Widzisz tak się ułożyło, że kończyłem studia ekonomiczne na początku lat dziewięćdziesiątych kiedy to doktryna liberalna królowała niepodzielnie zarówno w gospodarce jak też ogólnie w życiu publicznym. Nie było pozwoleń, zaświadczeń, licencji czy koncesji. I tak przesiąknąłem tą doktryną do szpiku kości i każdą próbę jakiegokolwiek ograniczenia mnie w jakiejkolwiek dziedzinie uważam za zamach na moją wolność i będę z nią walczył - słownie bądź pisemnie ( btw inżynier ruchu w Warszawie ma już na pewno też dość moich pism co do organizacji ruchu na wjeździe ale dzięki tym pismom widzę, że poprzestawiał jednak trochę cykle świateł). Dlatego też straszenia typu "przestanę zaglądać", czy też próby dzielenia postów na te "opiniodawcze" i pozostałe (czyli jakie? bezwartościowe?) są dla mnie po prostu śmieszne ale i groźne ze względu na to, że ktoś spróbuje reglamentować nawet możliwość swobodnego wyrażania swojego zdania.

5. Każdy kto chwilę już żyje na tym świecie ma wyrobione zdanie na większość tematów. Ale do tego niektórzy – Ty czy ja, czy nawet D. będą tego zdania bronić w takiej czy innej formie – bardziej lub mniej merytorycznej. Jeśli pytasz czy byłbym za rejestracją – tak, ale nie w formie jak na GW gdzie pod większością artykułów nie da się pisać nie będąc zarejestrowanym – raczej tylko dlatego, żeby „zarezerwować” nicka. Czy byłbym, za „selekcją” – nie – uważam, że tak jak jest teraz jest ok. – sam wielokrotnie „parowałem” ataki osób, którym zabrakło argumentów to czepiali się do nicka „borys” (wiaomo rusek, nawet zaborca , oczywiście komunista), i trudno myślę, że każdy kto zamieszcza wpis liczy się z tym, że może dostać niewybredną odpowiedź na swój post. A komu chcesz zlecić tą „selekcję”? i na jakiej podstawie ma być ona prowadzona? – przecież osoba, która by to robiła też ma jakieś poglądy i mogłaby puszczać tylko te posty, które by te poglądy wspierały.

6. Myślę, że tak jak Ty, Ja czy ktokolwiek inny mamy tu możliwość komentowania i wypowiadania się i mi osobiście ten poziom „kontroli” ze strony redakcji wystarcza. Pamiętaj też, że ta strona żyje w zasadzie tylko dzięki forum, bo kto by tu zaglądał gdyby go nie było, albo było pisane tylko przez „politologów”??? - pzdr

borys (2010-02-10 10:31:40)

Jak dobrze że są jeszcze ludzie dbający o kulturę słowa

Czytając niektóre komentarze , prawdopodobnie młodych ludzi - moich rówieśników czuje się strasznie, nie wiem czy to obskurne słownictwo to chęć zaistnienia, kto bardziej chamski ten fajny?! Chyba tak! Co do realiów internetu to byłyby inne gdyby każdy piszący komentarz trochę się zastanowił i jeśli rzeczywiście ma coś do powiedzenia to wyraził to z większą ogładą, a jeśli nie umie to niech nie pisze i nie ubliża swoją obecnością innym!

danika (2010-02-10 14:10:47)

Daliście się wkręcić jak małe dzieci

Przecież z tego artykułu na kilometr wali podpuchą. Dziennikarzyny-amatory teraz siedzą i zacierają ręce, że dużo odwiedzin ma strona i dużo komentarzy. Także drodzy koleżanki i kolegi merytorycznie podsumowując: (...) na Was.

D. (2010-02-10 20:12:40)

HAHAHAHAHA

LAMUS z reszta jak 80% studentow!!! Weeeeeeeeeeee co za typ!!!

blokers (2010-02-10 22:44:52)

Gazecie wygodnie jest promowac chamstwo

...bo wtedy jest dużo wejść na stronę i komentarzy. Na chamstwo nie ma lekarstwa. Dlatego każdemu komu się to nie podoba powinien zbojkotować stronę Tygodnika. Ja będe pierwszy...

Ludwik i Saba (2010-02-13 22:30:45)

He he... ale was podsumował!

Ale was ten chłopak podsumował! Zrobił to z kulturą i klasą. Gratulacje! Reakcja frustratów była łatwa do przewidzenia: lament, lament i jeszcze raz lament. Bo ktoś ich przejrzał, bo ktos zwrócił uwagę... Widać, że wam głupio i jak dzieci nadrabiacie fasonem. Brawo studencie! inni mysla, tak jak ty. Pozdrawiam.

zadowolona (2010-02-14 15:20:39)

Studencik do sejmu

Panie studenciku z takimi mondrościami to do sejmu uczyć kultury .Tu każdy pisze tak jak umie ,to są komentarze a nie prace dyplomowe.

Juri (2010-02-18 14:50:06)

"Tygodnik Siedlecki" nie odpowiada za treść opinii zamieszczanych przez internautów. Wypowiedzi naruszające zasady współżycia społecznego albo będące w sprzeczności z obowiązującym prawem - zostaną wyeliminowane. Autorzy komentarzy naruszających dobra osobiste innych osób mogą być pociągnięci do odpowiedzialności cywilnej lub karnej.

szukaj