Nasz Czytelnik apeluje...
O większą kulturę słowa przy pisaniu komentarzy
czytany 1680 razy
liczba komentarzy:41
26-letni absolwent politologii przyszedł dziś do redakcji, żeby podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat poziomu komentarzy na naszej stronie internetowej.
- Mam do wyboru dwie możliwości - zaczął młody człowiek - albo przestać zaglądać na tę stronę, albo zgłosić swoje uwagi. Wybrałem tę drugą opcję.
Zaznaczam jednak, że zgłaszam te moje uwagi jako problem. Nie zależy mi na tym, żeby nabijać licznik kolejnego postu.
Moim zdaniem czwarta władza powinna dbać o swój wizerunek oraz szanować siebie i swoich Czytelników. Nie chce mi się wierzyć, że jestem pierwszą osobą, która zgłosiła się do Państwa w tej sprawie.
Z tego co widzę, niektóre komentarze nie są ani opiniodawcze, ani opiniotwórcze. Czasem mam wrażenie, że są pisane na zasadzie zwykłej przepychanki słownej i często nie wnoszą nic do dyskusji.
Przy niektórych tematach jednak widać, że albo czytają i komentują je osoby starsze, albo po prostu można prowadzić dyskusję na innym poziomie.
Mam zatem pytanie: jakie są założenia tego forum? Czy jest ono po to, żeby każdy mógł tu pisać to, co mu ślina na język przyniesie? Według mnie czym innym jest komentarz, a czym innym obrzucanie się błotem. Uważam, że są pewne granice słowne, ogólnie przyjęte zasady kultury i dobrych obyczajów, których nie należy przekraczać.
.
Masz zdjęcia do tematu?
Wyślij !