|
|
|
|
Komentarze

|
| |
| dodaj swój komentarz
|
| |
|
|
| a |
OK |
Ok (2010-02-07 20:17:34) |
zgłoś naruszenie regulaminu
|
|
| PSS (...)! |
hahaha - referendum nie ważne, PSS kase miasta zmarnował - BĘDZIE GALERIA! i dobrze! |
siedlczanin (2010-02-07 20:21:17) |
|
|
| Gra polityczna |
Farsa.Szkoda kasy lepiej by chodniki i ulice odśnieżyli. |
Ja (2010-02-07 20:28:35) |
|
|
| :p |
pewnie, że lepiej na odśnieżanie wydać byłoby to - podziękujmy PSS i tej całej Marciniuk: od dzisiaj nie chodzę do PSS. |
olek (2010-02-07 20:34:58) |
|
|
| Dobrze, bardzo dobrze |
Dobrze sie stało. Nareszcie będzie mozna zrobic zakupy w jednym miejscu, a nie biegac po calym miescie. Mam nadzieje, że powstanie miejsce, gdzie mozna będzie spokojnie zostawic samochod, wypic kawe, zjesc obiad itd itp. Brawo. |
Agata (2010-02-07 20:35:26) |
|
|
| Ta galeria to dla elity |
Nie podniecaj się, że zrobisz zakupy w jednym miejscu, oby Ci starczyło tylko pieniędzy na karcie kredytowej. |
obserwator (2010-02-07 20:48:28) |
|
|
| Logika |
Każdy logicznie myślący był pewny podobnego wyniku. Może na jakiejś części pobudować parking piętrowy chociażby płatny. |
Olaf (2010-02-07 20:48:41) |
|
|
| Galeria |
Czy ktos mysli nad wypowiedzia swoja, ze dobrze, ze bedzie tam galeria, czy zastanawiacie sie, ze nastepne osoby beda oderawne od zycia z rodzina, gdyz beda musiały stac w sklepie, zamiast byc w domu z dziecmi? Czy internautka Agata zastanawiałas sie nad Tą swoja wypowiedzia, bo dziwie sie, ze jak Tobie by przyszło stac tak w sklepie w niedziele, czy chetnie to bys zrobiła. |
ww (2010-02-07 20:54:03) |
|
|
| 100,000 ZŁ W BŁOTO |
W BŁOTO HAHA. Dobrze się stało. Może KFC będzie w środku. |
ON (2010-02-07 20:58:02) |
|
|
| do ww |
Intelektualista myśliciel się znalazł. Ja bym wolał stać całą niedzielę stać(w pracy) w sklepie i mieć co dzieciom "do garnka włożyć" niż siedzieć z nimi w domu i karmić ich bajkami. Każdy ma wolną wolę i tak samo własny rozum. Co kto chce tak zrobi. Nic Tobie do tego. |
malkontent (2010-02-07 21:02:47) |
|
|
| . |
Drogi WW, uwierz mi, ze w dzisiejszych czasach bez problemu znajda sie pracownicy, ktorzy z radoscia i usmiechem na ustach beda pracowac w niedziele. |
. (2010-02-07 21:06:39) |
|
|
| Drogie miasto |
Od 10 lat po zakupy opłaca mi się jeździć do stolicy i okolic. Paliwo wychodzi w najgorszym przypadku na "0". Dzieci zostawiam na basenie, żonę w galerii, a ja robię zakupy. Wszyscy są zadowoleni i po całym dniu wracamy do Siedlec. Tu od dawna ceny są kosmiczne!... I nie ma wyboru. Ale ostatnio postanowiłem kupić drabinę teleskopową. Więc poszedłem na 3 Maja, a tu cena 499 zł. No to kupiłem przez internet za 349 zł i 20 kurier. I tak jest ze wszystkim... Pozdrawiam! |
Lover (2010-02-07 21:08:03) |
|
|
| i tak Wam powiem |
tak i jeszcze wam mc donalda zrobią drugiego i na zawały popadacie w wieku lat 40 |
xxx (2010-02-07 21:17:25) |
|
|
| i co mamy pracować w niedzielę??? |
Czy ta Galeria to będzie czynna w niedzielę??? Zamiast do kościoła, to rodziny będą walić na "mszę" do super-hiper, na ciuszki fatałaszki, na kawę, na kulki, na kręgielnię i inne obiekty użytelności publicznej - dziecko dziadkowi powie dzisiaj, to byłem... ale nie w kościele. Ciekawa jestem, co na to Ci, co w pierwszym rzędzie w kościele... i Ci, których najczęściej na fotkach UM>władza>druga władza>... bo nam to "lotto". A jeszcze jedno pytanie, czy tam na poziomie I ,ciagłość w sprzedaży alkoholu będzie zachowana???A takie święte miasto było!!! Przestrzegające "niedzieli-dla rodziny"!!!Już nie dziwię się ludziom, uciekającym z tego miasta "jak było na początku (dziura) teraz i... ciałem się stało!!!Sama będę dopingować dziecko" - ucz się i wywalaj - bo tutaj nic nie osiągniesz". |
Aga (2010-02-07 21:19:21) |
|
|
| do Lover |
"Dzieci zostawiam na basenie, żonę w galerii, a ja robię zakupy." Podaj adres, gdzie można w jednym punkcie tyle radości sobie sprawić????Pojadę, bo na pewno w Siedlach jeszcze długo nie zostawię na basenie dzieci, męża w galerii (nie wiem, po co?), a ja będę zakupy robić!!! |
Aga (2010-02-07 21:34:00) |
|
|
| hehe |
też licze na kfc i może media markt hehe |
aa (2010-02-07 21:34:53) |
|
|
| Inwestor |
Pozostaje się modlić, by teren po stadionie kupił jakiś sprytny inwestor, który będzie umiał w szybkim tempie zbudować Galerię z prawdziwego zdarzenia i wynająć ją odpowiednim firmom. Liczę na jakieś ciekawe sieciówki i franczyzny... Empik, może Subawy, Starbucks Coffee, czy jakieś bary sushi. No i konkurencyjny hipermarket - Lidl, Real, Auchan?
|
Kierowca bombowca (2010-02-07 21:51:53) |
|
|
| Nieodpowiedzialność Siedlczan! |
Nie ma co tu się cieszyć. To referendum pokazało, jakie jest podejście siedlczan do spraw bardzo ważnych. Na tym przykładzie widać, jak dużo brakuje nam do demokracji. Jak tak dłużej będzie, to z Siedlec nic nie zostanie!!! |
Michał Urban urbisiedlce@o2.pl (2010-02-07 21:52:23) |
|
|
| Dominacja STRUSA |
A poza tym świadczy to o tym, że w Siedlcach dalej będzie rządził STRUS, tj. nadal będziemy mieli budynki kiepskiej jakości!
|
MU (2010-02-07 21:54:05) |
|
|
| do aa |
"kupiłem sobie ciągnik- 2.400" utwór nieaktualnya ja kupiłam sobie kiedyś odtwarzacz DVD niby w promocji w media markcie - było to lat wiele temu za całe 850 PLN, bo zamiar zakupów był inny (ale wyjszło :D z gazetki- pracownicy wyszarpali aby na allegro wystawić) i w... w niesamowity jak ten sam odtwarzacz w Siedlach można było kupić bez "promocji", bez łaski wielkich hiper-promotion, bez 0% rat,za 699.00 - wyleczyłam się od tamtej pory z "niby promocji"Ale cóż kazdy musi odczuć to na własnej skórze, a przede wszystkim na własnym portfelu. |
aga (2010-02-07 21:56:52) |
|
|
| Żal |
Super mamy ludzi. Jak wasze typy to KFC i media to, niech lepiej szkółkę drzewek owocowych zrobią na stadionie. Makabra. |
Darek (2010-02-07 21:58:10) |
|
|
| Cieszy i smuci |
Wg tego co podaje TS, na 61 tys. ludzi w referendum wzięło udział 4758 osób. Z czego za Galerią było raptem 1,5 tys. obywateli grodu nad Muchawką. Ciemnogród i zabobony. 3 tys. ludzi uwierzyło w aquapark na Wojskowej. Dno i metr mułu. |
D. (2010-02-07 22:10:56) |
|
|
| Do Darka |
zamiast krytykować, napisz, co Ty byś chciał, ja też się chętnie pośmieje ... |
aa (2010-02-07 22:11:20) |
|
|
| 70% |
To, że mało ludzi pójdzie do głosowania, to było oczywiste już przed wyborami. Jednakże chciałbym zwrócić uwagę zafascynowanym tym, że referendum się nie udało z powodu zbyt małej frekwencji, że ci, co poszli, zagłosowali przeciw galerii. I jest to jednak sygnał dla polityków. Bo można oczywiście powiedzieć, nie ważne, ale można też pomyśleć, ludzie zaangażowani zagłosowali przeciw. To bardzo ciekawe, jak zareaguje władza na te wyniki. Bo tu słyszę poglądy mniejszości, która z satysfakcją patrzy na wynik. A wynik, choć przy małej frekwencji, jest, jaki jest. I warto nad nim się zastanowić.PSZa rok dziś zwycięscy będą mieli trochę dziwne miny. Oby pamiętali dzisiejszy entuzjazm. |
Obywatel (2010-02-07 22:18:10) |
|
|
| Lokalizacja |
Jestem dwa razy za galerią i centrum handlowym, ale przy realizowanym stadionem na błoniach, a nie w centrum. |
Realista (2010-02-07 22:36:17) |
|
|
| proste |
To proste, kto był za aquaparkiem poszedł i zagłosował, kto był za galerią został w domu. I bardzo dobrze. |
t (2010-02-07 22:37:55) |
|
|
| Siedlecki sport na dnie! |
Siedlce są dużym miastem. Inwestować należy w sport. Młodzież musi mieć miejsce, gdzie będą się rozwijać. Centrum Siedlec jest najlepiej skomunikowane. Na siedleckich błoniach aqua park nie sprawdziłby się tak jak w centrum. Trzeba wziąźć pod uwagę fakt, iż z aqua parku będą korzystali ludzie nie tylko z samych Siedlec, ale również okolice, dlatego do tego potrzebna jest dobra komunikacja. Galeria Handlowa nie musi być w centrum, bo na duże zakupy, takie jak robi się w galeriach handlowych i tak się robi w większości samochodem. Galeria Handlowa mogłaby powstać jak nie na błoniach, to może na terenach pkp (to też centrum), a tyle jest tam wolnego i niewykorzystanego miejsca! |
MU (2010-02-07 22:43:53) |
|
|
| taaak |
Taaak, o naszym referendum to już na Wirtualnej Polsce piszą... http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Nie-bedzie-hipermarketu-Referendum-w-Siedlcach-niewazne,wid,11932791,wiadomosc.html?ticaid=199a7 |
chich (2010-02-07 22:44:23) |
|
|
| do Obywatel |
"(...) Bo tu słyszę poglądy mniejszości, która z satysfakcją patrzy na wynik(...)" - co Ty opowiadasz??? Przecież każdy, kto z jakichkolwiek powodów nie głosowałby za aqa, po prostu nie poszedł na to referendum. To może przyjmij po prostu do wiadomości, że to zwolennicy aqaparku na Wojskowej stanowią w Siedlcach zdecydowaną mniejszość. |
borys (2010-02-07 22:44:43) |
|
|
| Wściekła |
Ja poszłam głosować... Głosowałam na aquapark... Fakt, kto chciał głosować na to co ja, to poszedł, inni zostali w domach... Dziwię się ludziom, ale powiem, że niedługo z Siedlec zrobi się Warszawa. Już te same świecące reklamy w centrum Siedlec. To jest obrzydliwe! Niedługo do centrum też nie da się wjechać, to zrobią płatne parkowanie... |
? (2010-02-07 23:01:38) |
|
|
| Do Borysa |
Chcę zwrócić uwagę, że za handlem na stadionie (nie żadną tam galerią, bo nie musi tam powstać galeria lecz zwykłe sklepiki) ludzie nie zagłosowali. Więc przyjmij do wiadomości, że nieobecni w wyborach wszelkich nie mają racji. I żadna władza w Polsce i Siedlcach od lat wg twoich kryteriów nie uzyskała odpowiedniej większości. Ja wiem doskonale, że referendum jest nie obowiązujące, co nie oznacza, że nie dało wyniku. Dało, wynik jest taki jaki jest, większość mieszkańców Siedlec nie chce wyprzedaży czego się da dla efektu wyborczego. Chcą wykorzystania gruntów miejskich na cele mieszkańców. Bo niestety dobrych gruntów w centrum miasto mieć już nie będzie. Łatwo sprzedać, władza będzie się cieszyć, bo być może wygra kolejne wybory, ale za kilka lat nie będzie już czego sprzedawać, a dług zostanie. Bo ten rok to rok sprzedaży i dodatkowo zadłużania miasta. |
Obywatel (2010-02-07 23:15:50) |
|
|
| BAZARKOWICZE PROTESTUJĄ |
I TYLKO ONI PROTESTUJĄ ORAZ INNI SKLEPOWICZE Z CENTRUM. Wiadomo konkurencja i marża niższa na produktach. A dla siedlczan to bardzo dobrze się odbije! CZYSTE PRAWO EKONOMII. SAM CHODZĘ NA BASEN DO PG4 A DO AQUA BYM POSZEDŁ NAWET I NA BŁONIE. |
ON (2010-02-07 23:23:49) |
|
|
| WARSZAWSKIE CENY I SIEDLECKI BAZAR |
Kiedyś pojechałem do Europy na zakupy zobaczyć co tam ciekawego. Koszulka polo dość fajna kosztowała tam 20 zł, identyczna w Siedlcach 65 zł. Tshiert Nike tam 15 zł, a tu w granicach 30 zł. To jest jakaś żenada. A ci bazarkowicze to niech się cmokną gdzieś z takimi cenami. |
ON (2010-02-07 23:27:49) |
|
|
| Hoho |
OBIETNICE już padły. Basen będzie za dwa lata (?) na błoniach, tymczasem wsiadam do auta i pędzę popluskać się do Mińska albo Sokołowa. :))) |
Trzymamy za słowa (2010-02-07 23:30:43) |
|
|
| Dobro Naszego Miasta |
W jedynym na świecie praworządnym kraju USA sprawa byłaby jasna: większość ma racją. Nie u nas. U nas większość nie ma racji. Pan Kudelski i pan Strus zacierają łapy. Panowie, kiedy wy się w końcu nachapiecie? |
Dobry Czlowiek (2010-02-07 23:36:58) |
|
|
| Materialiści |
Wychodzi z ludzi co najlepsze teraz. :D Wszyscy tylko mediamarkty, kfcy, empiki. :D Pisał ktoś o sporcie. Ja sobie nie wyobrażam uprawiania sportów w aqua. Do pływania potrzebny jest basen, pełnowymiarowy najlepiej i co najważniejsze - TANI. Nie sądzę, aby ktoś uczęszczający na basen 4/5 razy w tygodniu, chciał płacić 14zł (Mińsk Maz.) za godzinę na basenie, kiedy za 5 czy 6 ma basen przy gimnazjum. |
Malkontent (2010-02-07 23:37:12) |
|
|
| byłem na głosowaniu całą rodziną!!! |
i tym oto sposobem "sodomia i gomora" się rozrasta! Chcesz iść na, jedź do Sokołowa lub Mińska! A gdzie My mieszkamy, przepraszam? No przecież jest u nas basen, no a jak w PG4, z tym że wiele osób nie chodziłoby na niego nawet jakby gratis wpuszczali! Nie będzie basenu - ok!!! To niech w centrum zrobią płatny parking po 10 zł za godzinę!!! Albo w ogóle niech zrobią, żeby nie było niczego!!! Już jeden taki był, co kandydował na prezydenta miasta white stocku!! |
rozgoryczony frekfencją! (2010-02-07 23:48:34) |
|
|
| odp |
a co ta za basen przy gimnazjum, dzieci tam nie zabiorę, bo syf i konstrukcja przedwojenna, a sam nie skorzystam, bo lubię pływać, a nie brodzić, do Mińska bym pojeździł, ale nie mam kiedy, czasu brak, a na miejscu jak by był... |
siedlczanin (2010-02-07 23:50:54) |
|
|
| To chyba jest inaczej |
A nie bierze nikt pod uwagę, że część z tych, co nie poszła, zrobiła to świadomie?Bo kto o zdrowych zmysłach, dodatkowo młody, będzie przeciwko Aqua, no kto? No nie ma takich albo jest bardzo bardzo mało. Dlatego nie mogłem pójść na te referendum, ponieważ jestem za budową Aquaparku, ale DLACZEGO WŁAŚNIE W MIEJSCU STADIONU STAREGO, DLACZEGO, pytam się? Czy musi być to tam? I stąd bardzo ddduża część Siedlczan pozostała w domach. Aqua ma być obowiązkowo, ale nie tam. Pytania były tendencyjne, należało dołożyć np. jeszcze jedno: jestem za pozostawieniem tego terenu w takiej postaci jak teraz. I wtedy wydaje mi się, że dużo więcej ludków by uczestniczyło. Pytania zostały bardzo sprytnie sformułowane, patrząc z punktu handlowców. |
azart (2010-02-08 00:11:36) |
|
|
| Zaścianek cywilizacji |
O zaborze rosyjski! Tutaj zawsze tak było, jest i będzie... |
katon (2010-02-08 00:17:42) |
|
|
| klapa |
Galeria -czemu nie ale może na terenie jednostki wojskowej ,która ma być zlikwidowana do końca tego roku,tam jest kawał placu i na parkingi też. |
siedlczanin (2010-02-08 08:11:11) |
|
|
| Obywatelu |
przyjmij do wiadomości że referendum to taki twór, gdzie potrzebna jest pewna frekwencja (30%) do ważności takiej "opinii". Ci bardziej świadomi, zdający sobie sprawę z tego, że w tym miejscu nie będzie aquaparku (albo będzie za 30 lat) po prostu zagłosowali NIE biorąc udziału w tej szopce. Uwierz, że gdyby referendum było wiążące i ważność była niezależna od frekwencji to byłby on zupełnie inny. Nie pisz mi tu, że niegłosujący nie mają racji bo w tym przypadku mają, i własnie oddali swój głos przeciwko aquaparkowi w tym miejscu. (i było ich o wiele więcej niż Tobie podobnych głosujących) Mi jest kompletenie obojętne co w tym miejscu powstanie byleby inwestorem nie było miasto, bo ono dysponuje MOIMI pieniędzmi a jakoś nie mam ochoty finansować kolejnego muzeum, biblioteki czy teatru (bo co innego może wybudowac miasto?). Gdybym był decydentem zezwoliłbym na powstanie tam 2-3 wysokich (po 20-25 pięter) biurowco-apartamentowców (uwierz że kupcy na takie aparatamenty na pewno by się znaleźli), olał bym "poprawność architektoniczną" która coś bredzi o wkomponowaniu w otoczenie (wieża Eifla się super wkomponowywuje przecież?...), i postawił cos mocno charakterystycznego. Co do pieniędzy ze sprzedaży terenu to zdecydowanie wolę nową obwodnicę niż nowy"park" w centrum. I mój głos obecna władza już ma, a jak się jej uda rzeczywiście pobudować te drogi, które sa wytyczone na pięknej mapce na stronie um to wygra wybory w cuglach. Może to dla Ciebie trudne do zrozumienia ale ludzie wolą drogi niż parki, czy "kulturę". |
borys (2010-02-08 08:18:14) |
|
|
| Do siedlczanina |
Syfa to Ty masz na czole. Jak ktoś chce, umie pływać to będzie pływał i przy ósemce. Jak nie potrafisz zrobić nawrotki po obu stronach na obecnym basenie, bo twierdzisz, że za płytko, to jesteś (...) wołowa, a nie pływak. |
D. (2010-02-08 08:43:16) |
|
|
| ... |
Teraz narzekacie ze szkoda bylo pieniedzy, trzeba bylo isc i glosowac jak byla taka mozliwosc. Ale taka widac mentalnosc siedczan. Tylko pozniej nie narzekajcie!!! |
mati84 (2010-02-08 09:50:39) |
|
|
| Nie udalo się |
To ktoś zrobił niezłą kampanię wyborczą za naszą kasę 100 000 poszło w kieszeń znajomych tworzących referendum. |
Afrus21 (2010-02-08 09:54:31) |
|
|
| J |
Urzędnicy to same (...).Powiedzcie tylko ile podatku dochodowego płacą supermarkety w miejscu którym prowadzą działalność gospodarczą.Przejechałem prawie całą Europę i wszędzie supermarkety są poza miastami . |
mieszkaniec (2010-02-08 10:06:48) |
|
|
| powinno byc wazne |
Uwazam ze mimo iz frekwencja byla niska to wladze powinni wziac je pod uwage. Ludzie chca aqupark i tak powinno byc. Tutaj wiekszosc jest za galeria a dlaczego nie poszliscie zaglosowac?? widocznie tak wam zalezy ze nawet nie chcialo sie ruszyc 4 liter z domu, a w internecie latwo wszystko napisac. Bardzo dobrze ze bylo to referendum, niech znaja glos mieszkancow, a jak nie wezma go pod uwage to znaczy ze sie z nami wogole nie licza. |
kama (2010-02-08 10:08:45) |
|
|
| Analfabeta |
Analfabeta jest lektorem w TV Siedlce - powiedział "wziąść". Niezły wstyd.
|
Kierowca bombowca (2010-02-08 10:48:27) |
|
|
| Polityka zaściankowa Siedlec |
Witam. Nie bardzo rozumiem celu zorganizowania referendum. Przecież i tak nie byłoby ono wiążące. Niech organizatorzy tego referendum pojadą do innych miast i zobacza jak tam jest. Byłem w wielu miastach w Polsce i na świeci i nie widziałem nigdzie aquaparku w scisłym centrum miasta/ A miałem okazje być m.in. w Los Angeles, Sydney czy Singapourze/. Zobaczcie w Polsce np. Stary Browar w Poznaniu jak jest pięknie wkomponowany w centrum miasta lub Manufaktura w Łodzi, która powstała po rewitalizacji przędzalni Isaaka Poznańskiego. Co do aquaparków to te które widziałem są położone na peryferiach miast. Dla przykladu podam Tarnowskie Góy/jeden z większych w Polsce/jest oddalony od centrum 3 km. Inny przykład to Gołębiewski w Mikołajkach oddalony ok. 2 km od miasta., Park Wodny w Krakowie oddalony jest ok. 3 km od Starego Miasta. Więc Siedlczanie nie są tacy głupi i nie dali sie zmanipulować. Aquapark ma być na Błoniach Papieskich a Galeria handlowa w Centrum. Brawo. |
Robin2012 (2010-02-08 10:51:43) |
|
|
| Nie róbcie z nas p...!!!! |
No i piszą. Że w ogóle nigdzie zakupów nie można w mieście robić. 0-0 Wykąpać się nie ma gdzie. 0-0 Siedlce drugą Warszawą. ;) Hard Rock Cofee mają ponoć otworzyć w nowej galerii. Ostatnio jak wyngiel przywieźli to wojna była.Zasadniczo to zakupów w Siedlcach nie robię, bo nie ma gdzie. Jak się już pojawi jakaś nowa galeria, to wstawią tam kilka kontenerów Made in China i ruchome schody. Na stoiskach "ekskluzywnych" też nie kupuję, bo jak mi się uzbierają wieksze zakupy to i tak pojadę do Warszawy i się obkupię na pół roku. Ostatnio przed świętami próbowałem jakieś prezenty zrobić na miejscu, ale tylko się nałaziłem z miernym efektem końcowym. Więc zostały zakupy przez Internet, bo to i obejrzeć można o dowolnej porze. Komentarze innych poczytać czy to nie szajs jakiś. Oczywiscie w większosci przypadków wychodzi to taniej niż w sklepie no i do domu dowiozą. Dodatkowo płacąc przez e-konto nie musze pod bankomatem czekać w kolejce. No chyba ze kogos interesuje "Wszystko po 5,99 zł". To wtedy przesyłka wychodzi drożej.Co do pracy w niedzielę. Z szefami i politykami jest tak jak w wojsku. Stoją na pozycji generała. Nie są istotne ofiary, bo one być muszą. Bitwa musi być wygrana, wojna. Oczywiście populistyczne hasła typu "100 milionów dla każdego", "Dzień święty świecić" to dobre są przed wyborami. Dziwne, że wyborcy nadal w to wierzą. A jak wierzą, to trzeba ich karmić. W końcu jak wyborcę się dobrze wytresuje, to będzie wierny i w następnych wyborach. Bo przecież polityk to nie robota na jeden sezon, kadencję. Zawsze ma co robić. A to opozycję obszczeka, a to na cmentarzu spotkania towarzyskie organizuje. A może by tak Pan Prezydent, Rada Miasta, Radni spróbowali założyć własne firmy, płacąc 900 zł na zus, dolę na NFZ, skarbówę , lokalne podatki i jeszcze trzeba ludziom zapłacić w raju, który współtworzą. Co do samego referendum, to pomysł fajny. Ludzie mieszkający w tym miejscu i płacący na nie podatki, powinni mieć możliwość wyrażenia swojego zdania. Tylko zabawa w grę "orzeł ja wygrywam, reszka ty przegrywasz" jest conajmniej dziecinne. Zarówno park wodny jak i centrum handlowe w srodku miasta, to już duża przesada. Tam i tak sie nie da dojechać, nie mówiąc o zaparkowaniu popołudniami, w soboty, gdy ktokolwiek próbuję zrobić jakiekolwiek zakupy. Jeszcze tam tylko tego brakuje, aby ten problem pogłębić. Wyprowadzić to poza miasto, zrobić normalny parking obok market i aquapark. Kto będzie zainteresowany bez problemu znajdzie drogę. Już teraz miejscowi kibole wybrali sobie na ustawki błonia. Zróbcie tam stadion i niech się ganiają po łąkach. Jak basen będzie i miejska reprezentacja pływacka to i nowi fani sportu będą mieli gdzie pohasać. Dodatkowo jeżeli są jakieś kwestie do rozstrzygnięcia to niech się zainteresowane strony zrzuca na opłacenie kosztów takiego plebiscytu. Dlaczego ma to robić podatnik. Nikt łaski nie robi, kupując ten plac. Zawsze można zrobić tam plac zabaw dla dzieci. Zasadzić kilka drzew, postawić ławki. Studenty tam sobie posiedzą i poczytają. Bezprzewodowy internet niech tam mają. Może zaproponować ludziom coś nowego, innego, oryginalnego a nie kadzic umierajacego kadzidlem.Wszyscy fantaści, marzący o "cudach wiankach na kiju" typu empik, sushi bar raczej będą rozczarowani ofertą kolejnego "centrum handlowego". W mieście z którego po 2 minutach jazdy z "centrum" na peryferia pasą się krowy i stoją stodoły raczej to nieosiągalne. Heloł !!! Co do frekwencji. Każdy obywatel miasta mógł się wypowiedzieć. Ci którzy nie skorzystali z tej możliwosci dali znać że jest im to obojętne. Dolepianie do tego jakiejkolwiek ideologii jest całkowicie bezsensowne. Liczy się wynik, inaczej "wola ludu". "wola ludu" = "demokracja". Lud wybrał aquapark. Zobaczymy co na to przedstawiciele tego ludu. W końcu lud ich żywi, szary podatnik, mieszkaniec raju. A co jeśli władza wie lepiej ? |
Pedobear (2010-02-08 11:03:27) |
|
|
| Sprawa jest prosta! |
Galeria z prawdziwego zdarzenia w centrum i duzy aquapark na błoniach, jako czesc kompleksu sportowego, czy to takie trudne? |
billy (2010-02-08 11:08:59) |
|
|
| Kłamstwa |
Kłamstwa naszych władz w czasie kampanii przeciw referendum rozliczymy w wyborach niestety ludzie są łatwowierni.Przypominam pieniądze ze sprzedaży terenu są zapisane w tegorocznym budżecie ,a budowy aqaparku w tym roku w budżecie nie ma wiec ani złotówka z tego co zapłaci inwestor nie trafi na aqapark budowany przecież w roku 2011 z budżetu który stworzy nowa władza wybrana jesienią .I CO ŁYSO WAM ŻE SIĘ TAK DALIŚCIE NABRAĆ MARZYCIELE.Ciekawe czy ci którzy będą żądzić od jesieni będą mieli co sprzedać żeby zapisać budowę aqaparku w budżecie na 2011,po z 2010 napewno nie zostanie ani złotówka |
a (2010-02-08 11:11:16) |
|
|
| NIEWIERNI |
a ja się pytam dlaczego w referendum nie było kwestii oddania działki w celu wybudowania nowego kościoła |
PW (2010-02-08 11:13:28) |
|
|
| Ciemnogród |
Nie drwijcie tylko płaczcie , mleko się wylało i dziecko z kąpielą też ! Mieliście Siedlczanie szansę po raz 1-szy zademonstrować swoją dojrzałość do Demokracji !! I nie potrafiliście tego wykorzystać !! Przy tak pięknej pogodzie wybraliście " papucie" i domowe ciepełko ! Nie sprawdziły się zaklinania o Snieżycę i trzaskający mróz nawet Niebiosa sprzyjały ,żeby wyjść z domu , a po drodze wstąpić do Lokalu Wyborczego ! A teraz drwicie z tych co poszli , z tej 8% grupy Siedlczan , którzy czują się Obywatelami tego miasta i chcieli zabrać głos w sprawie przyszłości ich dzieci i wnuków ! Od lat obserwuję w tym mieście totalny marazm, i niechęć do uczestniczenia w życiu codziennym tego miasta , najłatwiej przychodzi Wam jednak zatupanie i zaszczucie jakich kolwiek zmian , propozycji,czy ofert kulturalnych ! Jakże niskie są Wasze potrzeby duchowe i mentalność zaściankowa .Aby było tylko co do gara włożyć i żeby sąsiadowi wiodło się gorzej !Knujecie , plotkujecie i zioniecie jadem Bazyliszka , niech tylko ktoś wychyli się z odmiennym zdaniem czy zaproponuje jakieś nowatorskie pomysły i wychyli się poza przeciętność natychmiast staje się czarną owcą, którego trzeba przywrócić do miejsca w szeregu! Gdzie są Prawdziwi Siedlczanie mieszkający w tym miescie od pokoleń????którzy kiedyś tak pięknie pielęgnowali tradycje , uśmiechali się do siebie i kłaniali na ulicy! Ci którzy uczestniczyli i żyli życiem kulturalnym i spotowym tego miasta ! Ci którzy KOCHALI to miasto ! Bo dzisiaj ucieka i wyjeżdża się z Siedlec , byle dalej od tych zaściakowych klimatów! WIEC NIE DRWIJCIE z tych co poszli i spełnili swój obywatelski obowiązek i pamiętają jaką chlubą był dla miasta Stadion przy ul.Wojskowej , na którym odbywały się nawet Zawody żużlowe i mecze rodzimej " Pogoni" ! TO TRADYCJA TO SWIETOSC z której nie należy DRWIC i DEPTAC WSPOMNIEN! |
Ona (2010-02-08 11:24:19) |
|
|
| Frekwencja |
Jeżeli na referendum idzie mniej osób niż podpisało wniosek o jego przeprowadzenie, to o czym to świadczy? Albo o presji na podpisujących wniosek, albo o zrozumieniu po czasie, ze pytanie jest totalnie bez sensu. Ja jestem i za aquaparkiem i za galerią i jak miałem glosować? |
Yogi bamba (2010-02-08 11:45:04) |
|
|
| Do Obywatela |
Pomieszało Ci się chyba w głowie, właśnie frekwencja tego referendum świadczy o tym,że przytłaczająca większość, ok. 80% uprawnionych do głosowania, jest za budową galerii na placu po stadionie. Przecież wiadomo było, że tylko nie wzięcie udziału w referendum jest oddaniem głosu za budową galerii. Glosować poszli tylko przeciwnicy i niedoinformowani zwolennicy i tak należy odczytywać te wyniki. Pozdrawiam. |
mieszkaniec (2010-02-08 11:50:31) |
|
|
| ... |
Po kiego wała ludzie mieli iść i głosować jak dla większość mieszkańców sprawa jest oczywista, aquapark na błoniach a galeria w centrum. |
max (2010-02-08 12:13:03) |
|
|
| Żal |
A co z zalewem, mozna by było cos z tym zrobic a stadion zostaiec... |
Shejk (2010-02-08 13:12:08) |
|
|
| racja |
mieszkaniec ma absolutną rację, na głosowanie poszli tylko przeciwnicy galerii i niedoinformowani. WSZYSCY KTÓRZY BYLI ZA GALERIĄ (w tym ja) ŚWIADOMIE I Z PEŁNĄ PREMEDYTACJĄ NIE POSZLI NA REFERENDUM. I bardzo dobrze. |
jjj (2010-02-08 13:28:30) |
|
|
| Referendum byłoby w pełni wiążące ! |
Byłoby OK, gdyby tylko mieszkańcy chcieli skorzystać z możliwści bezpośredniego udziału w zarządzaniu miastem. Niestety wykazali bierość i przestrszyli się obywatelskiej odpowiedzialności za sprawy publiczne. Potwierdziła się teza, że nasze miasto, to jeszcze nadal Polska B. |
Andrzej (2010-02-08 13:29:20) |
|
|
| Do ON |
Jakie 100 tys. człowieku? Referendum nie kosztowało nawet połowy tej sumy! To bzdury wyssane z palca tylko po to, by nastawić mieszkańców Siedlec przeciwko inicjatorów tegoż głosowania czyli środowisku kupieckiemu! Zwróć uwagę, że gdyby termin referendum nie został wyznaczony na środek ferii zimowych to miałoby ono szanse powodzenia, gdyż 70% głosujących poparło wariant A czyli aquapark lub inne obiekty użyteczności publicznej. A kiedy w ub. roku miasto sprzedało kościołowi bez przetargu za bezcen działke warta ponad 1 mln zł to według Ciebie wszystko było dobrze? Zastanów się zanim cokolwiek napiszesz i ciesz się jeszcze bardziej zwiększonym haosem komunikacyjnym w centrum miasta jak powstaną blaszaki po byłym stadionie!
|
Niezadowolony wynikiem referendum (2010-02-08 13:51:27) |
|
|
| pff |
co wy z tym kosciolem macie?! wszyscy sie martwia zeby czasami nie musieli pracowac bo do kosciola nie pojda! Jest na to cala niedziela zreszta w warszawie ludzie pracuyja 1000x wiecej niz siedlczanie i jakos wiary nie stracili i maja czas na pojdzie do kosciola wiec lepiej zeby byl basen bo na wsiach sa a w siedlcach jest jeden maly i stary siedlce sie nie rozwijaja i niedlugo tu zostala sami emeryci bo mlodziez ucieknie do wiekszego miasto bo tu nawet w soboty nie ma gdzie isc! |
jaaaa (2010-02-08 13:56:15) |
|
|
| Referendum=Wybory samorządowe |
Byłem na referendum, zagłosowałem, a na co to już moja, osobista sprawa tylko nasuwają mi się refleksje. Otóż po 1: Jezeli w roku pańskim 2006 do wyborów samorządowych w Siedlcach poszło do urn ok 10 % uprawnionych to czego było się spodziewać (frekwencja) po "jakimś tam" referendum? Po 2:... pogoda, aura, pora-jasna sprawa. Po 3. Wynik wyborów samorządowych z roku 2006 i referendum mówi nam jedno: zainteresowanych polityką samorządową w Siedlcach osób jest mniej niż 10 tysięcy a reszta uprawnionych ma to gdzieś co sie dzieje w mieście a to złe podejscie... PS. A ja robie tak: jak słysze czyjeś narzekanie na dole swą to z miejsca pytam się "Chodzisz na wybory i głosujesz?!" Jak usłysze że "nie" (zazwyczaj) to takiej osobie wtedy mówie: "Jak nie chodzisz na wybory to teraz mi nie marudź czyt. nie pie..ol że jest ci źle!!" Koniec kropka Jestesmy marudnym i mało obywatelskim spoleczeństwem. Jestesmy okropni i tyle.. |
Dr. Alban (2010-02-08 14:05:06) |
|
|
| 'galeria' |
no to zapełni się całe centrum tworami w rodzaju galerii [G] S. Wspaniałe centrum parterowego miasta. O ruchu drogowym w centrum po otwarciu 'galerii' nawet nie wspomnę. A wizja drugich Złotych Tarasów na Wojskowej nie jest realniejsza od aquaparku... co najwyżej drugie KDT |
ja (2010-02-08 14:45:16) |
|
|
| DO OBYWATELA |
Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko. Nie można wydać pieniędzy ze sprzedazy potężnej działki i zachować działkę! Dlaczego obywatelami miasta są tylko sklepikarze. przeciwko którym rzekomo ma być wybudowana galeria handlowa (nie supermarket!), a nie są nimi pozostali mieszkańcy miasta, dla których większa konkurencja, to niższe ceny (także wynajmu lokali). A swoją drogą - kto podpisywał się pod inicjatywą referendalną, a na referendum nie poszedł? Gdybym wydała bezmyślnie czyjeś wcale niemałe pieniądze, byłoby mi przynajmniej wstyd. No chyba że dla kogoś 100 000 zł z miejskiej kasy to pikuś... |
obywatelka drugiej kategorii? (2010-02-08 14:59:35) |
|
|
| Parkin potrzebny |
Dam wam bardzo dobrą i tanią radę. Rozwalcie ten (...) pomyślcie o parkingu w mieście i pogodzicie wszystkich.Jest 21wiek ludzie nie mają gdzie zaparkować samochodu a tych nam w mieście przybywa moim zdaniem to będzie najtrafniejsza inwestycja i przyszłościowa .Proszę o komentarze kto jest za w przeciwnym razie to w centrum miasta będzie można prowadzać tylko pielgrzymki bo nie będzie gdzie zaparkować samochodu. |
kierowca (2010-02-08 16:36:43) |
|
|
| to jest |
żenujące. |
m (2010-02-08 16:51:07) |
|
|
| A teraz zobaczycie |
Teraz zobaczycie działkę kupi Strus /bo po to właśnie były te kłamstwa rządzących/,wybuduje wam galerię s II I BĘDZIECIE MIELI TĘ WYMARZONE EMPIKI I INNE .Śmiać mi się chce jak jesteście naiwni zatańczyliście tak jak p.prezydent chciał.Rację ma ten kto pisał tu wcześniej że kasa za stadion pójdzie na to co bedzie budowane i robione w tym roku budżetowym a nie na aqapark/m.in.sfinansują z tego pewnie dni siedlec bo przecież wybory tuż tuż i od koryta nikt nie będzie chciał odejść,a gawiedź da się znowu nabrać/Teraz tylko patrzcie czy za ten grunt wpłynie te 30mln.i kto to kupi ,a dopiero bedziecie mieli głupie miny |
ala (2010-02-08 16:51:43) |
|
|
| Smutne. |
To się Siedlczanie popisali. Tak to krytykują władze, polityków i wszystko wokoło, a jak daje im się szanse, aby mieć wpływ na to, w jakim kierunku nasze miasto się rozwija, to z niej nie korzystają. Smutne. Ciekawe, kiedy Siedlczanie zainteresują się tym, co się w mieście dzieje naprawdę, a nie tylko będą krytykować. Będę trzymać kciuki, żeby to jak najszybciej nastąpiło. |
Basia (2010-02-08 17:40:28) |
|
|
| poligon |
Byłem na referendum na pewno kosztowało kupę kasy, mogliśmy się wypowiedzieć: galeria, aqapark. Ha, ja jestem za poligonem wojskowym, miejsce jest wyśmienite, a i fajerwerki w nocy za free! |
supełek (2010-02-08 17:58:54) |
|
|
| POwinni PISać |
teraz plakaty wyborcze z radością.A ja Wam mówię, zasiać jęczmień i przenieść tam Polmos , szybko towar i dochód dobry.I rolnicy zadowoleni i konsumenci. I elektorat wiejski się przyciągnie. Uf majstersztyk, |
gtccdz (2010-02-08 18:20:36) |
|
|
| Victoria, victoria, victoooria |
Zaśpiewajcie razem ze mną: Tu tu tututu tutututu tutu Wygraliśmy! |
D. (2010-02-08 19:25:27) |
|
|
| Droga Basiu |
Droga Basiu, nie wiem czy zauważyłaś, ale są ferie zimowe i dużo osób wraz z rodzinami wyjechało trochę odpocząć, przez co nie mogli wziąć udziału w referendum, tak jak na przykład ja. "Wspaniała i przewielebna" grupa inicjatywna, która narzekała, że konsultacje społeczne były prowadzone w wakacje, co zafałszowało wynik, bardzo trafnie dobrała termin referendum. |
manieQ (2010-02-08 20:07:24) |
|
|
| Do Borysa |
Odczep się od Obywatela Borysie, bo już Twoje imię sugeruje, że jesteś pozostałością po zaborach. Jeżeli ktoś tytułuje się jako Obywatel tzn. że na pewno Obywatel Siedlec ! i wie, o czym pisze. Jak również wściekła zaprezentowała tą słuszną postawę mieszkanki Siedlec! Nie ubliżaj ludziom, których nazywasz "mniejszoscią"! Bo właśnie ta "mniejszość" pokazała, jak powinni zachowywać się Obywatele demokratycznego Państwa, po prostu CHODZIC NA WYBORY czy na Referendum jak w tym przypadku! Kto Ci w tym móżdżku namieszał, że ci, co byli za Galerią, to nie poszli i w ten sposób określili się... że są za Galerią??? Niestety , bo w ten właśnie sposób wykazali się totalną ignorancją i stali się "większością" napiętnowaną, przez którą to właśnie Referendum stało się nieważne!!! A szkoda, bo właśnie każdy oddany głoś (obojętnie za którym wariantem) może spowodowałby przekroczenie 30% progu i Referendum stałoby się ważne!!! I nie kalajcie tej "mniejszosci" 8% WSZYSCY na tym Forum, że przez nich miasto straciło 100 000 zł (skąd ta cyfra?) z budżetu, to właśnie przez tą " większość " co nie poszła i " olała" Referendum te pieniądze sa rzucone w "błoto", BO REFERENDUM ZOSTALO UNIEWAZNIONE!!! Wracając jeszcze do " bitwy" o Aquapark, byłam na koncercie w Giżycku w Twierdzy Boen, rozmawiałam z wieloma mieszkańcami Giżycka, a jest to miasto 30-tysięczne... ma 3 baseny, chociaż do plaży nad Niegocinem jest od Centrum miasta 500 m i można pływać do woli od maja do września, to jednak zanim będziesz pływać potencjalny Siedlczaninie w morzu, jeziorze czy rzece i żebyś się nie utopił, TO MUSISZ NAUCZYC SIE tego pływania własnie na BASENIE zimą!!! I o to też chodziło w tym Referendum!!! że mieliście wybór czy Galeria czy Baseny! Chiałabym prywatnie się dowiedzieć, jaki procent Siedlczan UMIE dobrze pływać, żeby się NIE UTOPIC???!!! a 7 lutego utopiliście się we własnym zacietrzewieniu!!! |
Ona (2010-02-08 20:18:53) |
|
|
| do Ona |
hehehe jakie zacietrzewienie heheh, od imienia to się "odpierwiastkuj", pochwal się swoim to też się ponaigrywuję i znajdę na pewno jakąś odpowiednio-negatywną konotację (weź jakiś słownik albo wikipedia, a potem czytaj dalej). czytasz, czytasz i nic dalej nie rozumiesz z tego co przeczytałaś w moich postach. Skoro nie idąc na referendum przyczyniałem się do wygranej mojego poglądu to wg Ciebie powiniennem iść i przegrać...(zrobić Wam 30% frekwencję gdzie byłbym przegłosowany)... hm ciekawa logika... tylko widzisz ja nie lubię przegrywać, a od początku było wiadamo, że na referendum pójdą głównie zwolennicy aqaparku i będzie ich (Was) max 10%. ja jestem za wieżowcem (biurowo/apartamentowiec) - a na pewno jestem przeciwny żeby to miasto tam coś budowało (argumenty w postach wyżej) |
borys (2010-02-08 20:52:47) |
|
|
| Pawik na Siedlce |
Zygac sie chce jak sie wjezdza do tych Siedlec, brud,syf i malarja, a wy tylko galerje w glowach macie |
aleo (2010-02-08 21:41:38) |
|
|
| PARANOJA |
To wszystko było tak zrobione, żeby referendum odbyło się w ferie i to w niedzielę, wtedy, kiedy dzieci pojechały na ferie zimowe i nawet kiedy zmieniały się turnusy ferii, żeby tylko czasem dzieci nie poszły z rodzicami zagłosowac na basen :( . DOŚĆ JUŻ TYCH SKLEPÓW i tak ul. Wojskowa stale jest zakorkowana!!! |
(2010-02-08 22:01:48) |
|
|
| troche od siebie |
spokojnie, nie wyzywajcie sie na forum, bez nerwów, i tak nic nie wywalczycie, a tylko "szczypiecie" sie wzajemnie, po co?!, teren na Wyszynskiego kolo bajorka, gdzie cyrk zawsze sie rozstawia, jest juz rozplanowany, market i fontanna w stawie, ławeczki i bluzgi co wieczór, biedronka tam wejdzie, galeria juz zaprojektowana, moze Strus, oby jednak nie. Wiec nie "szczypcie" sie wzajemnie, a zrobcie cos dobrego, wystarczy, idąc do sklepu, kupic jeden towar polski i to jak sie uda wyprodukowany w naszej okolicy, jesli jest taka mozliwosc, wtedy Twoje pieniądze zostają w "Twojej okolicy", nie obieraja kierunku na zachód po przewalutowaniu. wyobrazcie sobie, jak np. 100 osób dziennie, zamiast kupić np. jogurtu znanej zachodniej firmy, kupi np. maślanke o smaku truskawkowym z siedleckiej mleczarni. w smaku ok, opakowanie i reklama nie taka, jak innych ale, to chyba pryszcz, podałem przyklad, wiec nie krzyczcie i nie szczypcie, ze mleczarnia nie ma maslanki truskawkowej. idąc do sklepu po zakupy, zawsze sprawdzam producenta, jak okoliczny to ok, towar świeższy i lepszy, nie zawsze tanszy, bo aby wygrac z marketem, trzeba miec duzo kasy ale wyznaje jedną z zasad, której się trzymam od lat: jestem za biedny, aby mnie bylo stac na promocję". zacznijcie patrzec wokól siebie, stadion juz przegralismy, dzieki władzom i dzieki lenistwu, bo referendum chcialo duzo osób, a i nie poszło głosowac jeszcze wiecej, ale jak nie kupisz ogorka w markecie z Holandii, a kupisz z Polski, to i zdrowszy bedziesz i kasa zostanie w " domu" i nikt nas nie będzie doił. pozdrawiam wszystkich. rozmawiajcie na forum" nie szczypcie się wzajemnie". to boli, nawet jak się czyta. |
anty-szczypawka (2010-02-08 22:51:03) |
|
|
| Łatwo krytykować |
Ciekawe czy Ci, co tak krytykują, poszli na to referendum!!! |
Siedlce (2010-02-08 22:52:32) |
|
|
| ;/ |
wynikiem tego jest to, że Ci co chcą pływalnie to przyszli i na nią zagłosowali, ci co chcieli galerie też, reszta, która nie przybyła ma to gdzieś ;] więc powinien powstać aquapark- 80 %!! |
Siedlczanka (2010-02-08 23:04:11) |
|
|
| Ja nie poszedłem |
Nie mieszkam w Siedlcach tylko w powiecie więc nie mogłem.8% to zapewne czytelnicy tygodnika bo reszta o tej akcji nic nie wiedziała.Nie nawidzę tego Państwa i tej polityki wkraczającej do naszego miasta. Tu już nie ma czego kraść, została ziemia i na niej rob się interesy. Ludzie czy wy nie widzicie że Polska nie jest dla Polaków a dla polskich oligarchów a my maluczcy jesteśmy dojeni z czego się da. Gdyby nie unia zarabiali byśmy dalej 700zł, tak bezrobocie się zmniejszyło to i pensję podnieśli dla pozyskania pracowników, kraść się bardzo na dole nie da bo skarbowy zaczyna wszystkie kwity oglądać, a PO kolesie nie sądzą aby nie było żadnych afer :), mety zamykają a fajki po 10 zł w sklepie, opał sprawdzają, a ropa droga, kopalnie państwowe upadały, teraz prywatne za tonę 800zł liczą, itp itd, jak tak dalej będziemy siedzieć i pierdzieć wydoją nas jak kozy z rana, a może tak wyjdziemy jak francja na ulicę, spalimy kilka aut itp itd ???? Będzie Solidarność :) |
:) (2010-02-08 23:14:23) |
|
|
| Do Borysa |
Zdziwiłam się ,że mnie nie " zjechałeś " tak jak innych na tym Forum , dzięki Ci za to Borysie ! Tzn. że nie jest z Tobą jeszcze tak żle , odrobinę szacunku do kobiety zachowałeś ! Ale wpadłes niestety we własną pułapkę słowną ...zacytuję Ciebie poddając pod wątpliwość Twoja logikę..cyt. " Nie idąc na referendum-przyczyniłem się do wygranej mojego poglądu, to wg. Ciebie powinniem isc i przegrac....zrobic Wam 30% frekwencje i bylbym przeglosowany. tylko widzisz ...nie lubie przegrywac ..koniec cytatu. A co Ty wygrales . Jezeli wsrod 8% ktorzy poszli , wynik byl 70% za Basenami a 30% za Galeria TO skad ta pewnosc ze gdyby poszlo 30% to te proporcje procentowe nie byly by takie same . To co Ty tak naprawde wygrales.....te 22% Siedlczan co nie poszlo , zeby dac waznosc Referendum , moglo nie pojsc tez dlatego ze nie bylo ich w Siedlcach bo wyjechali na feriie z dzieciakami. Twoje rozumowanie jest nielogiczne , gdyz sam nie przyczyniles sie do wygranej swojego pogladu, a zakladasz ze jak bys poszedl to bys przegral......bo bylbys przeglosowany ....Gdy rozum spi ...budza sie upiory. |
Ona (2010-02-08 23:36:53) |
|
|
| Dobrze wyszło... |
Referendum to votum nieufności wobec STS. Niestety biedacy nie zauważyli, ze czas gospodarki autarkicznej minął - mamy pełną globalizację, a więc władze lokalne powinny sprzyjać rozwojowi handlu, w tym duzych sieci. Ludzie sami dokonają wyboru, gdzie im sie bardziej opłaca kupować. STS opowiedział się za kilkoma być może procentami mieszkańców, zainteresowanych w utrzymaniu monopolu drobnego handlu. marnie to świadczy o wyobraźni ludzi z STS. Kto ich wybierze do Rady Miasta, jesli bedą reprezentować mniejszość?
|
Truth or Consequences (2010-02-09 00:11:19) |
|
|
| ja byłem |
jak w tytule, byłem i nie żałuje że głosowałem na propozycję b a tak sobie pooglądajcie fajniutka nie zaduża galeria w Rzeszowie, dobrze dobrane sklepy, fajna architektura takiego czegoś nam trzeba no może spożywkę bym większą zrobił typu Real czy Auchan no i może jescze Fantasy Park i Cinema City :)) http://www.galeria-nowyswiat.pl/ |
efaster (2010-02-09 00:45:25) |
|
|
| PŁAKAĆ MI SIĘ CHCE... |
...jak patrzę co się stało. Mamy demokrację, możemy sami kierować swoim życiem a tu co ? Wszystcy mają to w d... Czekają tylko na gotowe, a jak nie pasuje to narzekają na władze, a najlepiej na necie bo wygodnie i nie trzeba z domu wychodzić. Przypomina mi się referendum ws. wstąpienia Polski do UE. Wtedy rolnicy też byli przeciwni i głosowali przeciw ,albo wcale ,a teraz każdy bierze kase z UE nic nie mów i udaje głupiego. To samo będzie w naszym mieście , czy będzie sklep czy basen to i tak przyjdą wszystcy na gotowe, ale coś zrobić w tej sprawie już nie ma komu. Napisał bym kilka dosadnych słów o mieszkańcach naszego miasta, ale moderator tego nie póści więc niech każdy sam się domysli co mi chodzi po głowie i zada sobie pytanie : Czego oczekuję w życiu i co mogę dla siebie i innych zrobić żeby było lepiej ? Bo jeżeli tak będziemy podchodzic do takich ważnych spraw to nigdy w naszym kraju nie będzie tej PRAWDZIWEJ DEMOKRACJI !!!!!!!!!!!!!! |
siedlczanin (ale ten prawdziwy) (2010-02-09 00:54:39) |
|
|
| do Ona |
po kolei: 1. Co wygrałem - wygrałem to, że inwestorem nie będzie miasto. 2. Jak wygrałem - otóż przyczyniając się do nieważności referendum. 3. Dlaczego w ten sposób - dlatego, że gdyby zagłosowało 30% uprawnionych to aquapark miałby pewnie 70% - galeria 30%. (czyli tak jak było) 4. Nie jestem za galerią (nie znajdziesz tego nigdzie w moich postach), a jedynie za tym, żeby ten teren sprzedać. 5. Co bym chciał, żeby tam było wybudowane - to opisałem już kilkakrotnie pod tym artykułem. 6. Chciałbym, żeby był aquapark w mieście, ale w pierwszej kolejności wolę dobre drogi i obwodnice ( a na to pójda pieniądze za stadion) - i jestem za. A basenu korzystałbym raz na tydzień a z drug kilka razy dziennie. 7. Jeśli będzie tam galeria ( a na to się zanosi) to trudno. Niedobrze będzie tylko jak teren kupi Strus, nie dlatego że go nie lubię czy zazdroszczę, ale dlatego,że zmonopolizuje rynek wynajmu powierzchni handlowych w Siedlcach. Mało kto będzie już chodził do sklepów gdzie indziej - to oczywiste.
|
borys (2010-02-09 08:00:27) |
|
|
| Do borysa |
Sam zauważyłeś to kłamstwo panów prezydentów że pieniądze nie pójdą na aqapark jak nam mówili i co zgodziłeś się z tym żeby władza tak traktowała ludzi.Dla swoich interesów przedłożyli to co myślą ludzie,jeśli pytania im nie pasowały mogli je ułożyć wspólnie z grupą inicjatywną tak żeby wszystko było jasne ,i wtedy namawiać do pójścia na referendum.Obietnicami bez pokrycia i kłamstwami ogłupili naród dla własnych sobie tylko wiadomych celów.Czuję się oszukany bo dopiero teraz okazuje się na co naprawdę będą przeznaczone te pieniadze .Nie boję sie przyznać że dałem się oszukać ale w wyborach będę mądrzejszy Ci którzy macie wpływ i możliwość kontrolowania zróbcie coś żeby ten wynik uzyskany takimi metodami nie zaważył na dobrym interesie miasta,bo zmanipulowano nas mieszkańców co dopiero zobaczymy za jakiś czas kiedy okaże sie że teren kupił ten co miał kupić i za psie pieniądze ,a aqapark na błoniach nie powstanie bo w budżecie na 2011rok nie będzie na niego pieniędzy.Wtedy reszcie niezorientowanych otworzą się oczy a władza powie że tak wyszło.Przypominam że mamy rok wyborczy wiele obietnic już padło a wiele jeszcze padnie tylko ci co żyją już trochę to wiedzą co one są warte.Twierdzenie że aqapark z prawdziwego zdarzenia można wybudować w 1 rok jest najlepszym tego przykładem kto budował cokolwiek ten wie |
a (2010-02-09 09:51:43) |
|
|
| Do ONA |
Wytłumacz mi jedno. Dlaczego więcej osób podpisało się pod projektem referendum Grupy Inicjatywnej, niż poszło faktycznie na te wybory? Mamy bowiem sytuację wielu ludzi, którzy stwierdzili, że takie referendum jest potrzebne, a później na nie nie poszli. |
D. (2010-02-09 10:33:35) |
|
|
| Do Borysa |
Już kończę polemikę z Tobą , lecz zapewniam Ciebie że NICZEGO NIE WYGRALES , a najsmutniejsze jest to ......że PRZEGRALA DEMOKRACJA !!!!:......" To be or not to be" ( być albo nie być) pójść lub nie pójść , każdy Siedlczanin miał taki wybór wyszło jak wyszło ! Cała Polska się śmieje z siedleckiej Demokracji ! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Ona (2010-02-09 10:35:56) |
|
|
| do Ona |
No cóż, pozostanę w błogiej "nieświadomości", że "nie wygrałem", a mimo to miasto zbuduje to, co chcę - czyli drogi i obwodnice - ciężko mi to sobie przełożyć, że nie wygrałem, ale jak chcesz. Jeśli z Twojej perspektywy tak to wygląda, to OK, ja się zadowolę efektem, moze się on nawet nazywać i "przegrana". Jak to będzie pięknie wyglądało - "Ul. Przegrana" - hihihihi(do mojego porzedniego postu - oczywiście "dróg"). |
borys (2010-02-09 11:12:36) |
|
|
| galeria- TAK; Aqua PArk- TAK. |
wiec tak, aqua park powinien być na błoniach :) wcale nie jest daleko :D no ale tym dzieciom "specjalnej troski(rozpieszczonych przez rodziców)" zawsze będzie za daleko :P one nawet z ul. Piłsudskiego na ul. Armii Krajowej wolą jechać autobusem miejskim :P
a galeria też musi powstać, ale czy na terenie starego stadionu ? czy to jest jedyne miejsce na to ? |
CRISSS (2010-02-09 12:23:01) |
|
|
| Do CRISSS: |
Pożyjesz jeszcze trochę na tym świecie i też zostaniesz dzieckiem specjalnej troski, ta że i do własnej łazienki będzie Tobie za daleko. |
senior (2010-02-09 14:04:38) |
|
|
| Nie będzie ani galerii ani aquaparku |
Oj baranki baranki, rzucili wam hasło galeria czy aquapark, a wy pleciecie głupoty. Zapominacie, że nie jest najważniejsze, na jaki cel ten teren ma być przeznaczony, a najważniejsze jest, czy wasza własność w ogóle ma być sprzedana. Można sprzedać wszystko i co dalej. Nieruchomości są najlepszą lokatą kapitału i nikt nie wyzbywa się ich, jeśli nie musi. Sprzedaje jak dopadnie go kryzys. To zły gospodarz, który wszystko sprzedaje. Władze zamiast wyprzedawać tereny powinny aktywizować produkcję. Tylko ona daje ludziom pieniądze, dzięki którym nakręca się handel i usługi. Popatrzcie na Krosno z największego bezrobocia w Polsce (po upadku zakładów produkcyjnych) obecnie jest najmniejsze, bo władze nie sprzedały tylko pomogły w uruchomieniu nowych zakładów. Ale to nie wasza wina, że nastąpił u was zanik wartości prospołecznych. To wina polityków, którzy skutecznie zniechęcają naród do demokracji bezpośredniej po to, żeby własność społeczną traktować jak swój prywatny folwark. Popatrzcie na Szwajcarów. Tam większość ustaw lokalnych jest poddawana pod referendum. Właśnie w tym tkwi przyczyna ich sukcesu. Sukcesu, który przekłada się na jeden z najwyższych dochodów w przeliczeniu na jednego mieszkańca na świecie. Wszystko dzięki temu, że mają świetnie rozwinięty instynkt społeczny i poczucie ogromniej odpowiedzialności za losy własnej społeczności. Właśnie, dlatego Papież do swojej ochrony nie dopuszcza obywateli z tak katolickich państw, jak Włochy, Hiszpania, czy Polska, a tylko samych szwajcarów, którzy przecież nie należą do najgorliwszych katolików. Ps. A ja ten teren i tak kupię i wybuduje na nim, co mi się podoba. Z wyrazami współczucia. Mahomet Micek |
Mahomet Micek (2010-02-09 14:46:54) |
|
|
| Jaka demokracja??? |
Już mnie męczą wasze wywody o tym, ze niby siedlecka demokracja przegrała. To pomysłodawcy przegrali i reszta mieszkańców, bo wiadomo było, że większość jest za galerią i aquaparkiem, a referendum, to wyrzucenie w błoto naszych pieniędzy, tylko dla zachcianki i paniki windujących ceny sklepikarzy-handlarzy. To Wy zostaliście zrobieni w przysłowiowego konia i teraz Was to boli, i nie macie prawa porównywać demokracji do jakiegoś głupiego pomysłu, który już na samym początku był spalony! Strata czasu i pieniędzy! |
obserwator (2010-02-09 22:34:37) |
|
|
| Proponuję nowe hasło Pijrowskie obecnej władzy, |
nowej władzy - więcej stadionów niż przedszkoli. Ciekawe czy policzyli ile kosztuje utrzymanie nieużywanego stadionu. I ile meijsc brakuje w przedszkolach. Na nowe wybory więcej sportu, sportu,sportu, sportu. Chyba w radzie niedługo sami sportowcy będą i wszyscy w Siedlcach będą musieli zakupić getry i trampkokorki, a potem mienią się na koszykarzy i każdy będzie musiał zrobić rzut za 3 przed i po pracy( kosze będą przy każdym zakłądzie pracy) i tak sobie myślę, czy galeria nie będzie odciągała wiernych z mszy niedzielnych. To jest argument , aby jeszce raz przedyskutować temat? Nie nei w nie wiem. Jak wszyscy swięci z UM i partii politycznych pomyślą to dopiero będzie. Jak już koszykarze zniechęcą się wtedy wkoczą narciarze i nartorolkrze. Każdy zakupi narty etc. etc. A potem odbędą się Igrzyska Olimipjskie w sportach zimowych w Siedlcach |
jhjhjh (2010-02-10 02:01:39) |
|
|
| Obciażyc |
Powinni organizatorów obciazyc to by sie im odechcialo |
WW (2010-02-10 09:40:05) |
|
|
| Jeżeli juz ma byc galeria, to powinno sie przeprowadzic sondaz co siedlczanie dokładnie chceliby tam widziec |
Jezeli mam byc tam galeria, moim zdaniem powinno sie zrobic sondaz, co siedlczanie chceliby tam zastac, ja np. widziałabym to tak: oprócz pasazu z butikami powinno znalesc sie tam miejsce na oranżerie, kawiarnie, bar sushi, kuchnia orientalna, punkt informacyjny odnosnie miasta Siedlec i okolic, konstrukcja lekka przestrzenna, jasna, duzo szkła i koniecznie zrezygnowałabym z kolejnego supermarketu - molocha - blaszaka, no i oczywiscie jakis wielopoziomowy parking mam nadzieje, ze powstanie cos na miare XXI wieku - wystarczy przyjrzec sie podobnym rozwiazaniom wiekszych miastach europejskich |
siedlczanka (2010-02-10 12:26:24) |
|
|
| ZAUWAŻCIE |
Zauważcie, że pytania do referendum były układane już przy zbieraniu podpisów pod wnioskiem. Dopiero po złożeniu wniosku w UM pan prezydent zauważył konieczność budowy aqaparku, jeszcze w sierpniu, pytany o to, nie widział takiej mozliwości. Znalazł świetny sposób, aby referendum tak właśnie wygladało, tylko czy do końca uczciwy? DOPIERO PO REFERENDUM MÓWI SIE OTWARCIE, ŻE PIENIĄDZE UZYSKANE ZE SPRZEDAŻY STADIONU ZASILĄ BUDŻET 2010, CZYLI BUDOWĘ DRÓG I OBWODNIC ORAZ INNYCH PRZEDWYBORCZYCH ATRAKCJI, A NIE BUDOWĘ AQAPARKU, NA KTÓRY W 2011 I TAK NIE BĘDZIE PIENIĘDZY. MOŻE JEST JESZCZE JAKAŚ MOŻLIWOŚĆ ZABLOKOWANIA SPRZEDAŻY TEJ DZIAŁKI, BO WIELU Z NAS, KTÓRZY MYSLELI O AQAPARKU NA BŁONIACH, PO PROSTU CZUJE SIĘ OSZUKANYCH. |
ALEK (2010-02-10 12:39:10) |
|
|
| dwie galerie obok siebie hahaha |
no to będą dwie galerie obok siebie :D oby jakiś spory parking zorganizowali to będzie dobrze :) |
taaa (2010-02-11 13:19:45) |
|
|
| Referendum |
Jakie referendum ludzie nawet nie wiedzieli gdzie maja iść głosowac bo każdy o tym mówił były ulotki jakies tam ogłoszenia ale gdzie o tym juz nikt nie napisał zreszta ja sie nie dziwię że nikt nie poszedł.......narzekają że nie było ludzi ale żeby cos dla nich zrobic to już nie bo i po co!!!!!!!!! |
Katarzyna (2010-02-11 15:19:09) |
|
|
| dla tych co glosowali w domu |
nie moge zrozumiec tego jak mozecie (...) i zastanawiac sie na tym co tak naprawde jest nam potrzebne! Czy to ze bedziemy miec "galerie" uczyni nas miastem do ktorego beda przyjezdzac oscienne miejscowosci! napewno nie!!! ale wiem napewno to ze gdyby nasze miasto posiadalo plywalnie z prawdziwego zdarzenia kazdy siedlczenin bylby z tego dumny "BO GALERIA TO NIE JEST DOBRO NASZE TYLKO WASZE" |
polo siedlce (2010-02-12 03:18:11) |
|
|
| a pan panie kudelski! |
nie badz pan siedleckim rydzykiem! tylko wez sie pan za nasze miasto i posluchaj nas SIEDLCZAN bo MY nie chcemy nowych kapliczek! chcemy zebys walczyl dla nas SIEDLCZAN o to co my bedziemy mogli odczuc bezposrednio na wlasnej skorze........czyli zrob cos dla NAS!!!!!!!! |
polo siedlce (2010-02-12 03:35:45) |
|
|
| mam nadzieje ze ktos z pana pupilkow to przeczyta |
i wyrazi swoja opinie na temat tego co napisalem.pozdr |
polo siedlce (2010-02-12 03:41:21) |
|
|
| DO PREZYDENTA "NASZEGO" MIASTA |
ciekaw jestem czy pana gwardia(kudelsko-swieta) zamartwia sie naszymi problemami ZWYKLYCH LUDZI. NIEEEEE ! PREZYDENT NASZEGO MIASTA WOLI MIEC W NASZYM MIESCIE OSIEM KOSCIOLOW A DLA NASZYCH DZIECI CHCE GAAAAALEEEEERRIIIII!!!!! MOJE DZIECI POJADA DO SOKOLOWA LUB MINSKA BO W SIEDLCACH MOZEMY SIE KAPAC TYLKO W WODZIE SWIECONEJ
|
polo siedlce (2010-02-12 09:58:50) |
|
|
| Do polo siedlce |
Popieram Twoje zdanie na temat oddawania za prawie darmochę gruntów...Naszych gruntów-mieszkańców, ale pamiętaj, że bez sprzedaży gruntu pod galerię handlową nie wybuduje się aquaparku, bo miasto nie ma pieniędzy na taką inwestycję i utrzymanie tego obiektu i zrozum to wreszcie, bo widzę, że wielu ludziom opornie to idzie:((( Później każdy by się śmiał z nas, że jako jedyne z niewielu miast mamy w środku miasta więzienie i aquapark śmierdzący chlorem. |
obserwator (2010-02-13 11:40:42) |
|
|
| Drogi obserwatorze |
Przeczytaj uważnie komentarz ALKA powyżej. I co o tym myślisz?czy to nie prawda? |
a (2010-02-15 10:33:38) |
|
|
| ... |
Pytanie skąd ALEK wie, że pieniądze wydane będa tylko na remonty i budowę dróg? Pieniądze zasilą budżet miasta, w którym jest też właśnie w planie budowa aquaparku. Pierwsze pieniążki na ten cel są już przygotowane na przygotowanie projektu budowy tego obiektu. www.esiedlce.pl/2010/02/10/arm-oglosila-przetarg-na-dokumentacje-aquaparku/
"W dniu dzisiejszym (10.02) Agencja Rozwoju Miasta Siedlce Spółka z o. o. ogłosiła przetarg na opracowanie dokumentacji technicznej Aquaparku."
|
obserwator (2010-02-15 11:48:44) |
|
|
| ... |
Pieniążki na dokumentację zostały z przetargu na budowę stadionu,przecież tak mówił pan prezydent kiedy przetarg wygrał Mostostal,i sa one rzeczywiście w budżecie 2010 ale budowy aqaparku w tym budzecie nie ma.Plan budzetu mozna zobaczyć na stronie urzędu miasta sam sprawdzałem |
a (2010-02-15 12:47:05) |
|
|
| ... |
Hmmm...czyli znów kiełbasa wyborcza wygrała??? Wszystko okaże się w niedalekiej przyszłości. |
obserwator (2010-02-15 13:29:42) |
|
|
| . |
uważam , że powinna być galeria . Basen w środku miasta to kiepski pomysł. a tak jak bedzie powstawalo centrum sportowe na błoniach będzie i basen. |
k (2010-02-15 23:26:04) |
|
|
| Przecież nikt nie mówi |
Przecież nikt nie mówi że basen jest niepotrzebny tylko za co go wybudują jeśli w przyszłym roku nie będzie juz co sprzedać ,przeciez to teraz już powinni myśleć o uzyskaniu pieniędzy na ten cel z UE ,wkładem własnym mogą być nakłady poniesione na zrobienie dokumentacji .Tylko szkoda że nikt z magistratu nie pomyślał o tym wcześniej bo inwestycje można chyba zacząć dopiero po złożeniu wniosku o dotację ,u nas przez kampanię antyreferendalną o tym zapomniano.Inne miasta chwalą się tym ile i na co dostały z unii u nas niestety myślisię tylko co by tu sprzedać.Wykorzystanie funduszy unijnych jest niewystarczające obok inwestycji drogowych unia chętnie finansuje obiekty sportowo-rekreacyjne,które nie są dochodowe ale służą poprawie zdrowia mieszkańców.W Siedlcach w tym zacietrzewieniu chyba o tym zapomniano bo zarówno na stadion jak i na aqapark nie mówi się o funduszach unijnych tylko o kredytach i sprzedaży majątku.A szkoda bo bezpowrotnie tracimy szansę jaką możemy wykorzystać dobrze że wybory już jesienią oby tylko kandydował ktoś kto właśnie w tym będzie widział szansę na rozwój siedlec bo kilka lat już bezpowrotnie straciliśmy,wiele obiektów typu aqapark powstało w ostatnich latach właśnie za pieniądze z UE,przykładem może być Dąbrowa Górnicza 4 baseny i teraz 5 najnowocześniejszy aqapark za pieniądze z unii.Tamtejsze władze się tym chwalą a nasze tylko sie kłócą między sobą i przez to sprawiają że miszkańców przestaje obchodzić co się dzieje w ich mieście świadczy o tym frekwencja w ostatnik wyborach samorządowych na poziomie 10% . |
a (2010-02-16 10:11:24) |
|
|
|
"Tygodnik Siedlecki" nie odpowiada za treść opinii zamieszczanych przez internautów. Wypowiedzi naruszające zasady współżycia społecznego albo będące w sprzeczności z obowiązującym prawem - zostaną wyeliminowane. Autorzy komentarzy naruszających dobra osobiste innych osób mogą być pociągnięci do odpowiedzialności cywilnej lub karnej. |
|
|
|
|