w Siedlcach jest 11.3 °C   | infolinia: 0801 125 957  
baza firm | archiwum | nadaj ogłoszenie | quiz | kamera | kontakt
Tygodnik Siedlecki TV Siedlce
TV SIEDLCE
  • siedlecki
    • artykuły
    • gastronomia
    • taxi
    • baza firm
  • garwoliński
    • artykuły
    • gastronomia
    • taxi
    • baza firm
  • łosicki
    • artykuły
    • gastronomia
    • taxi
    • baza firm
  • łukowski
    • artykuły
    • gastronomia
    • taxi
    • baza firm
  • miński
    • artykuły
    • gastronomia
    • taxi
    • baza firm
  • sokołowski
    • artykuły
    • gastronomia
    • taxi
    • baza firm
  • węgrowski
    • artykuły
    • gastronomia
    • taxi
    • baza firm
  • sport
    • artykuły
    • piłka nożna
      • artykuły
      • rozgrywki
    • rugby
      • artykuły
      • rozgrywki
    • siatkówka
      • artykuły
      • rozgrywki
    • tenis stołowy
      • artykuły
      • rozgrywki
    • koszykówka
      • artykuły
      • rozgrywki
    • TV sport
  • kultura
    • artykuły
    • kalendarz
    • kina / filmy
    • muzea
    • książki
    • kultura TV SIEDLCE
  • biuro reklamy
    • ogłoszenia modułowe
    • ogłoszenia drobne
    • ogłoszenia na stronie www
    • ogłoszenia sms
    • biura ogłoszeń
    • nadaj ogłoszenie
    • regulamin nadawania ogłoszeń
    • informator dla gimnazjalistów
    • informator dla maturzystów
    • informator o przedszkolach
  • konkursy
    • Dziewczyna Lata
    • Miss Polonia
    • Porządkujemy i odnawiamy las
    • Wygraj skuter!
  • tygodnik
    • redakcja
    • historia
    • badania czytelnictwa
    • prenumerata
    • patronat prasowy
    • web.2.0 rss blip facebook twitter
    • wycieczka 3D po redakcji
  • e-wydanie
masz informacje? zadzwoń: 513 00 9999, wyślij SMS lub napisz
  • w numerze
  • galeria
  • wideo
przeczytaj także (wszystkie)

najczęściej komentowane

• Komisja wybrała Dziewczynę Lata
  • Ulica Prusa zamknięta
  • Czy bizneswoman z Siedlec doprowadziła do ruiny warszawską spółkę?
  • Psy mordercy
  • Nie tupać po 23.00!

ostatnio dodane

• Rodzice trzeźwieją
    (2010-09-03 11:02)
  • Poszukiwania zakończone
    (2010-09-03 10:45)
  • Liwiec wylał
    (2010-09-03 09:10)
  • Festiwal bez numeru
    (2010-09-03 08:13)
  • Trwa akcja przeciwpowodziowa
    (2010-09-02 22:11)

ostatnio dodane - powiązane

dla słowa: drogi

• Jagiełły zaczynają od Świderskiej
    (2010-09-02 11:53)
  • Ulica Prusa zamknięta
    (2010-09-02 11:53)
r e k l a m a
komiks
zobacz ogłoszenia drobne

.

• sprzedam
    • rolnicze
      • maszyny rolnicze
        • kupię rolnicze
        • sprzedam rolnicze
      • zwierzęta hodowlane
        • zwierzęta domowe
          • lokale nieruchomości
            • sprzedam lokale
            • wynajmę lokale
          • nauka
            • różne
              • towarzyskie
                • medyczne
                  • usługi
                    • praca
                      • ekspres ogólne
                        • motoryzacyjne
                          • ciężarowe
                          • seat
                          • skoda
                          • toyota
                        sondy

Czy podpisałabyś się pod rocznicowym hasłem Dziękuję za „Solidarność”

głosuj głosuj
                        zobacz wyniki

czytane 268 razy
                        liczba komentarzy:2

Czy ustawowy zakaz stosowania kar cielesnych wobec dzieci to dobry pomysł?

głosuj głosuj
                        zobacz wyniki

czytane 843 razy
                        liczba komentarzy:19

trzecie okofelietony
                        „Palikot – na księdza”
                        Poseł Janusz Palikot powiadomił Prokuraturę Rejonową w Łukowie o tym, że proboszcz ze Stanina mógł złamać prawo – pisze „Życie Siedleckie”. Tytuł informacji: Palikot – na księdza.
                        Może to rzeczywiście jest myśl, by Palikot poszedł na księdza? W jego przypadku wszystko jest możliwe. Choć znając Palikota - poszedłby od razu na prymasa.
                        newsletter - codzienna porcja aktualności

partnerskie stronylinki

Partnerzy
                        artykuł z dnia: 2010-02-01 19:06 (publicystyka)

Kierowca uszkodził samochód i domaga się od starostwa powiatowego pokrycia kosztów jego naprawy.
                        Szukanie dziury w całym...
                        autor: Zbigniew Juśkiewicz
                        czytany 2257 razy
                        liczba komentarzy:18
                        Fot. Janusz Mazurek Fot. Janusz Mazurek
                        Rzecz dotyczy sprawy niezwykle banalnej. Bo cóż może być bardziej banalnego od dziury w jezdni? Dla kierowców to po prostu codzienność. Na wyrwach łamią resory i uszkadzają samochody. Traktują to najczęściej jako zwykły pech i przechodzą nad sprawą do porządku dziennego.
                        r e k l a m a

Tylko nieliczni wiedzą, że mają prawo do odszkodowania za poniesione szkody. Mogą się go domagać od zarządcy drogi, który jest odpowiedzialny za jej utrzymanie we właściwym stanie. Sporadycznie zdarza się jednak, aby kierowcy dochodzili swoich praw, tak samo jak piesi, którzy łamią ręce i nogi na nieodśnieżonych chodnikach. A szkoda, bo byłaby to swego rodzaju presja na zarządców dróg.
                        Pan Tomasz wyłamał się jednak z określonych schematów pewnego przyzwolenia na drogową mizerię. Postanowił, że będzie się domagał tego, co jego zdaniem, według prawa mu się należy.

- To zdarzyło się 26 grudnia 2009 roku około godziny 0.30 na drodze powiatowej przy wjeździe do wsi Łęcznowola w gminie Zbuczyn - mówi kierowca. - Jechałem z prędkością około 40 kilometrów na godzinę. Mój samochód Nisssan Almera wpadł w dziurę w jezdni, która była zalana wodą, a przez to mało widoczna. Poza tym jej ominięcie uniemożliwił mi nadjeżdżający z naprzeciwka pojazd. Od razu poczułem, że mój samochód został uszkodzony. Zatrzymałem się i sprawdziłem, co się stało. Okazało się, że zimowa opona została całkiem zniszczona. Pękła aż w dwóch miejscach. Przypuszczam, że uszkodzone zostały też inne elementy pojazdu - stalowa felga i część zawieszenia. Precyzyjnie będzie to można jednak określić dopiero po wizycie w warsztacie. Obawiam się, że naprawa będzie mogła kosztować nawet kilka tysięcy złotych.
                        .
                         Pechowy kierowca zachował się jednak bardzo przytomnie. Na miejsce zdarzenia wezwał patrol policji z Wydziału Ruchu Drogowego. Przybyli na miejsce policjanci sporządzili „Notatkę urzędową ze zdarzenia drogowego”. Zapisali w niej między innymi: „brak znamion wykroczenia”. Ta uwaga oznacza, że zdarzenie nie wynikało z winy kierowcy. Poza tym w notatce znalazła się też adnotacja następującej treści: „dziura wypełniona wodą, głębokości 16 centymetrów, znajduje się przy krawędzi jezdni”. 

Policjanci stwierdzili też, że pan Tomasz wiózł trzech pasażerów. To istotne, bowiem są oni świadkami.
                        Kierowca podjął kroki zmierzające do uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi, czyli starostwa powiatowego w Siedlcach. Opisał całe zdarzenie, prosząc jednocześnie o zwrot kosztów naprawy samochodu.

-  W piśmie do starostwa podałem też nazwiska trzech osób, które były jego świadkami - wyjaśnia pan Tomasz. - Poprosiłem o potraktowanie mojej sprawy jako bardzo pilnej. Nie mam bowiem pieniędzy na kupno nowej opony i naprawę samochodu. A płacę w końcu podatki na utrzymanie dróg we właściwym stanie. Skoro ja wypełniam swoje obowiązki, to mam chyba prawo domagać się, aby inni robili to samo.
                        Na odpowiedź ze starostwa kierowca czekał tylko tydzień. Rzeczywiście, zgodnie z prośbą pana Tomasza, jego sprawa została potraktowana jako pilna, a odpowiedź była krótka i rzeczowa. Można powiedzieć - prośba za prośbę. W piśmie z urzędu czytamy: „Starostwo Powiatowe w Siedlcach zwraca się z prośbą o dostarczenie notatki spisanej na miejscu zdarzenia przez wezwaną Policję”.

12 stycznia prośba została spełniona i notatka urzędowa znalazła się w starostwie. Już następnego dnia wystosowało ono odpowiedź, która, szczerze mówiąc, była z góry do przewidzenia. Starostwo uznało bowiem, że (pomimo zapisków w policyjnej notatce) w świetle złożonych wyjaśnień: „jasno nie wynika, iż przyczyną uszkodzeń samochodu była dziura w jezdni. W związku powyższym nie przyjmujemy odpowiedzialności za powstałą szkodę”.
                        Z treści odpowiedzi jasno natomiast wynika, że starostwo nie chce tworzyć niebezpiecznych dla niego precedensów. Pan Tomasz przegrał więc pierwszą potyczkę z urzędem, ale nie zamierza rezygnować z dochodzenia swoich racji. Może uda mu się przetrzeć drogę dla innych, którzy też będą chcieli szukać dziury w całym...

Masz zdjęcia do tematu? Wyślij !

Przeczytaj na temat: drogi, kierowcy

liczba głosów: 1
                        Dziękujemy za ocenę. Nie można głosować dwa razy.
                        drukuj drukuj poleć prześlij znajomemu znalazłeś błądć zgłoś błąd
                        KOMENTARZE [18]
                        sortowanie od najnowszych.
                        dodaj swój komentarz

Czy chcesz zmienić władze w swoim mieście (gminie)?

Tygodnik Siedlecki Copyright © 2010
                        Tygodnik Siedlecki, ul. Armii Krajowej 11, 08-110 Siedlce.

|

mapa witryny

|

kontakt

|