Tygodnik Siedlecki

ul. Armii Krajowej 11, 08-110 Siedlce
infolinia: 0801 125 957
nadaj ogłoszeniearchiwumogłoszeniacennikkontaktkamera
TV Siedlce

ARTYKUŁ z numeru 6/2010 (2010-02-01 19:06:50)
czytany 1916 razy
liczba komentarzy: 18
autor: Zbigniew Juśkiewicz

Kierowca uszkodził samochód i domaga się od starostwa powiatowego pokrycia kosztów jego naprawy.
Szukanie dziury w całym...

Fot. Janusz Mazurek Rzecz dotyczy sprawy niezwykle banalnej. Bo cóż może być bardziej banalnego od dziury w jezdni? Dla kierowców to po prostu codzienność. Na wyrwach łamią resory i uszkadzają samochody. Traktują to najczęściej jako zwykły pech i przechodzą nad sprawą do porządku dziennego.

Tylko nieliczni wiedzą, że mają prawo do odszkodowania za poniesione szkody. Mogą się go domagać od zarządcy drogi, który jest odpowiedzialny za jej utrzymanie we właściwym stanie. Sporadycznie zdarza się jednak, aby kierowcy dochodzili swoich praw, tak samo jak piesi, którzy łamią ręce i nogi na nieodśnieżonych chodnikach. A szkoda, bo byłaby to swego rodzaju presja na zarządców dróg.
Pan Tomasz wyłamał się jednak z określonych schematów pewnego przyzwolenia na drogową mizerię. Postanowił, że będzie się domagał tego, co jego zdaniem, według prawa mu się należy.

- To zdarzyło się 26 grudnia 2009 roku około godziny 0.30 na drodze powiatowej przy wjeździe do wsi Łęcznowola w gminie Zbuczyn - mówi kierowca. - Jechałem z prędkością około 40 kilometrów na godzinę. Mój samochód Nisssan Almera wpadł w dziurę w jezdni, która była zalana wodą, a przez to mało widoczna. Poza tym jej ominięcie uniemożliwił mi nadjeżdżający z naprzeciwka pojazd. Od razu poczułem, że mój samochód został uszkodzony. Zatrzymałem się i sprawdziłem, co się stało. Okazało się, że zimowa opona została całkiem zniszczona. Pękła aż w dwóch miejscach. Przypuszczam, że uszkodzone zostały też inne elementy pojazdu - stalowa felga i część zawieszenia. Precyzyjnie będzie to można jednak określić dopiero po wizycie w warsztacie. Obawiam się, że naprawa będzie mogła kosztować nawet kilka tysięcy złotych.
 Pechowy kierowca zachował się jednak bardzo przytomnie. Na miejsce zdarzenia wezwał patrol policji z Wydziału Ruchu Drogowego. Przybyli na miejsce policjanci sporządzili „Notatkę urzędową ze zdarzenia drogowego”. Zapisali w niej między innymi: „brak znamion wykroczenia”. Ta uwaga oznacza, że zdarzenie nie wynikało z winy kierowcy. Poza tym w notatce znalazła się też adnotacja następującej treści: „dziura wypełniona wodą, głębokości 16 centymetrów, znajduje się przy krawędzi jezdni”. 

Policjanci stwierdzili też, że pan Tomasz wiózł trzech pasażerów. To istotne, bowiem są oni świadkami.
Kierowca podjął kroki zmierzające do uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi, czyli starostwa powiatowego w Siedlcach. Opisał całe zdarzenie, prosząc jednocześnie o zwrot kosztów naprawy samochodu.

-  W piśmie do starostwa podałem też nazwiska trzech osób, które były jego świadkami - wyjaśnia pan Tomasz. - Poprosiłem o potraktowanie mojej sprawy jako bardzo pilnej. Nie mam bowiem pieniędzy na kupno nowej opony i naprawę samochodu. A płacę w końcu podatki na utrzymanie dróg we właściwym stanie. Skoro ja wypełniam swoje obowiązki, to mam chyba prawo domagać się, aby inni robili to samo.
Na odpowiedź ze starostwa kierowca czekał tylko tydzień. Rzeczywiście, zgodnie z prośbą pana Tomasza, jego sprawa została potraktowana jako pilna, a odpowiedź była krótka i rzeczowa. Można powiedzieć - prośba za prośbę. W piśmie z urzędu czytamy: „Starostwo Powiatowe w Siedlcach zwraca się z prośbą o dostarczenie notatki spisanej na miejscu zdarzenia przez wezwaną Policję”.

12 stycznia prośba została spełniona i notatka urzędowa znalazła się w starostwie. Już następnego dnia wystosowało ono odpowiedź, która, szczerze mówiąc, była z góry do przewidzenia. Starostwo uznało bowiem, że (pomimo zapisków w policyjnej notatce) w świetle złożonych wyjaśnień: „jasno nie wynika, iż przyczyną uszkodzeń samochodu była dziura w jezdni. W związku powyższym nie przyjmujemy odpowiedzialności za powstałą szkodę”.
Z treści odpowiedzi jasno natomiast wynika, że starostwo nie chce tworzyć niebezpiecznych dla niego precedensów. Pan Tomasz przegrał więc pierwszą potyczkę z urzędem, ale nie zamierza rezygnować z dochodzenia swoich racji. Może uda mu się przetrzeć drogę dla innych, którzy też będą chcieli szukać dziury w całym...

Komentarze

dodaj swój komentarz

Brawo

Życzę szczęścia i wytrwałości Panie Tomaszu. Może Pana śladem podążą inni i kiedyś będziemy żyć w normalnym kraju!

BB (2010-02-01 19:26:37)

zgłoś naruszenie regulaminu  

I dobrze zrobił

Sam już miałem takie dwa przypadki. Raz dwie felgi pokrzywione, innym razem, dosłownie ułamany amortyzator. Ale niestety nie miałem czasu czekać na policję i robić notatki i jakoś doczłapałem się do domu. To nie jest takie łatwe, trzeba wezwać policję, zrobić zdjęcie i liczyć na farta, choć można liczyć na farta, bo wszystkie drogi są ubezpieczone i szanse są duże, ale nierzadko czas, jaki trzeba poświęcić na chodzenie i udowadnianie całego zajścia, nie jest warty zniszczeń auta.

:) (2010-02-01 19:39:07)

A co z dziurą

w misie olejowej wybitą przez "kamyczek polny"?

Ja (2010-02-01 20:26:46)

daleko nie trzeba szukać

Siedlce wyjazd z mostu garwolińskiego w stronę ul. Partyzantów, wyrwa jak piłka do rugby wyrwa w jezdni, tylko czekać, jak ktoś koło urwie, a te z impetem uderzy przechodnia, który może takiego spotkania z "lecącym" kołem nie przeżyć. Myślice, że sami drogowcy załatają, jak będzie jakiś cieplejszy dzień, to się zdziwicie, wyrwa poczeka do wiosny i wtedy może jak będą łatać całe miasto, to i tą załatają. Siedlce to nie Warszawa, gdzie wystarczy, że pokaże to TVN lub TVP Warszawa albo Opisze Stołeczna czy ŻW albo gazeta Metro i następnego dnia ulica jest załatana, a na wiosnę frezują cały odcinek i wylewają nawy asfalt jak ulica jest bardzo zniszczona. W Siedlcach to inny "trzeci" świat pod tym względem i pod innymi też Niestety w naszym magistracie Warszawskie standardy działania nie obowiązują, ale czemu się dziwić, jak prezydent jest z PiS-u ;(((Mam nadzieje, że w zbliżających się wyborach samorządowych znajdzie się osoba pokroju i charyzmy p. Hanny Gronkiewicz Waltz na siedleckim gruncie (i wcale nie musi być to kobieta, ale fajnie by było ) Niestety (z całym szacunkiem) dla p. Marty Sosnowskiej dużo dużo brakuje jej do p. HGW, a posłowi Kozaczyńskiemu np. do p. Janusza Palikota już nawet nie porównując do p. Premiera Donalda Tuska. Wogle siedleckie PO jest mało aktywne, powinno bardziej dynamicznie podejść do kampanii i silnie zaatakować siedlecki PiS.

efaster (2010-02-01 21:30:47)

paliwo

powodzenia Panie Tomaszu! a ja zatankowałam na stacji BP w Siedlcach ropę!!! i tu uwaga!!! Naprawa samochodu mnie drogo kosztowała!!! także ropa na stacji BP!!! JEST BARDZO KIEPSKA!!!

oszukana (2010-02-01 22:07:06)

Brawo

Pańskim śladem powinni iść inni kierowcy, może wtedy przestaniemy wpadać w dziury w jezdni. Powodzenia.

Pani kierowca (2010-02-02 08:37:31)

łatanie

Hura, rozpoczęło się wiosenne łatanie dziur, właśnie łatają na Zbrojnej przy Szkole 5, tez zajebista dziura, udawało się ją omijać, może dojadą też pod most...

owerek (2010-02-02 08:47:54)

kierowca

ŻYCZĘ PANIE TOMASZU POWODZENIA!!! ROK TEMU TEZ NA TEJ DRODZE NA DZIURZE GŁĘBOKOŚCI 30CM PODKREŚLAM JADAĆ 50/60KM/H LATEM JAKBYM JECHAŁ 80/90KM/H TO BYM MÓGŁ SIĘ ZABIĆ UDERZYŁEM PRZEDNIM KOŁEM OD PASAŻERA OPONĘ MI ROZERWAŁO I FELGĘ POGIĘŁO ORAZ USZKODZIŁO UKŁAD KIEROWNICZY WYMIENIŁEM KOLO I 20KM/H DOJECHAŁEM DO DOMU NAPRAWA KOSZTOWAŁA MNIE 1500ZL W TYM MAGLOWNICY UŻYWANA Z TEGO CO WIEM OD MECHANIKA ZOSTAŁA POPSUTA.NASZE DROGI SA W OPŁAKANYM STANIE MOŻE COŚ W KOŃCU ZROBIĄ JAK DOJDZIE DO TRAGEDII. POZDRAWIAM TS.

TA DROGA JEST FATALNA (2010-02-02 09:34:46)

Jest ciężko

Starosto bo próbie wymigania się od odpowiedzialności przyznało się do winy, i skierowano mnie do ubezpieczyciela, który nie ma czasu się ze mną skontaktować bo ma nawał roboty a numer, który uzyskałem z infolinii nie odpowiada. i dowiedziałem się że prawdopodobnie zwrócą mi za oponę bez oględzin pojazdu ale ja się zastanawiam co będzie z felgą i amortyzatorem bo według mnie też są uszkodzone ale to niech stwierdzi jakiś rzeczoznawca. Zobaczymy co będzie dalej ale ja już postanowiłem nie odpuszczę tej sprawy tak łatwo!

Tomek (2010-02-02 10:20:51)

Ubezpieczyciele

Ubezpieczyciele wiedzą jak wziąć składki, a jak trzeba wypłacić odszkodowanie to znajdą masę powodów, że się nie należy. Czepiają się dosłownie wszystkiego.

... (2010-02-02 11:11:18)

powodzenia

mnie starostwo przez pół roku zwodziło i dostałem nic. była policja , był rzeczoznawca , nie było , jak mnie poinformowano po pół roku od zdarzenia , pisemnego zgłoszenia szkody w starostwie.

Maciek (2010-02-02 12:26:34)

łamią resory

dobre:D

adam (2010-02-02 13:01:11)

Nasze drogi

W całym naszym kraju są dziury tak działaj ci którzy rządzą tym krajem najpierw im trzeba połatać dziury w głowie a potem na drogach!!!!

Adam (2010-02-02 13:36:43)

mó znajomy

mój znajomy, gdy wpadł w dziurę na poboczu drogi, oczywiście uszkodził sobie samochód i wezwał policję, to dostał mandat za niedostosowanie prędkości do warunków na drodze, życzę powodzenia

zajnteresowana (2010-02-02 15:21:50)

Do adama

Też się uśmiałem, widać, że ktoś pisze o czymś o czym nie ma pojęcia.

D. (2010-02-02 16:18:27)

A może

ten ktoś jezdzi FSO 1500 i łamie te swoje resory... phi...:)

Krzysiek16v (2010-02-02 23:47:24)

almera

almera to od dobrych pewnie 7-8 lat nie jest produkowana - tak więc koszt felgi opony i nawet el zawieszenia nie powinien przekroczyć 1000 zł, choc i takiej kasy szkoda

tom (2010-02-03 07:37:31)

Do efester

Tusk odda Siedlce Niemcom i będziemy mieli autostrady w centrum :)

:) (2010-02-04 01:16:57)

"Tygodnik Siedlecki" nie odpowiada za treść opinii zamieszczanych przez internautów. Wypowiedzi naruszające zasady współżycia społecznego albo będące w sprzeczności z obowiązującym prawem - zostaną wyeliminowane. Autorzy komentarzy naruszających dobra osobiste innych osób mogą być pociągnięci do odpowiedzialności cywilnej lub karnej.

szukaj